Nyheter

Nu höjs röster för de minsta i förskolan

Antalet timmar som barn spenderar i förskolan har ökat de senaste åren. Det visar en undersökning med föräldrar till 124 000 barn.

Det hörs från professorer, forskare, mediepersonligheter, pedagoger och för­äldrar. Krav på förändringar i förskolan för de minsta barnen duggar tätt. Nät­verk, organisationer och enskilda runt om i landet vädjar nu om mindre barn­grupper och mer omsorg på schemat.– Vi bara fortsätter lämna in vår avkomma, för om vi tänker efter gör det alldeles för ont i oss, säger småbarns­peda­go­gen Helena Lindfors.

En stor undersökning bland svenska föräldrar som Skolverket presenterade på måndagen visar att många är nöjda med förskolan, men desto mer missnöjda med stora barngrupper och personaltätheten. Antalet timmar som barn spenderar i förskolan har ökat de senaste åren.
Detta enligt en enkät om förskolan som Statistiska central­byrån, SCB, genomfört på uppdrag av Skolverket med föräldrar till 124 000 barn.
En fjärdedel av de svarande uppger att de inte tycker att storleken på barngrupperna och tillgången till personal "uppfyller deras behov och önskemål".
– Föräldrarna är nöjda med att förskolan är stimulerande för deras barn men många är oroliga för stora barngrupper, och den oron måste de ansvariga i kommunerna ta på stort allvar. Det är barnens bästa och inte kronor och ören som ska avgöra hur stora barngrupperna blir, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket, i ett pressmeddelande.
Mer än 90 procent av barnen mellan ett och fem år i Sverige går i förskolan och sedan 2005 har den genomsnittliga närvarotiden för barn i förskolan ökat med två timmar till 31 timmar i veckan. Barn i storstadsområden har längre närvarotider än barn i glesbygden.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS