Den rättfärdiges läppar förstår vad som är välbehagligt, de ogudaktigas mun förvränger allt.
Ordspråksboken 10:32

Världen idag

STOCKHOLM 20170412 Barnmorskan Ellinor Grimmark (t.h.) och hennes juridiska ombud Ruth Nordstr�m (t.v.). Foto: Jonas Ekstr�mer/TT

"Nu går vi till Europadomstolen"

Att Arbetsdomstolen inte prövade frågan om samvetsfrihet är något som beklagas djupt av Ellinor Grimmark och hennes juridiska ombud. – Nu går vi till Europadomstolen, säger hon efter nederlaget i Arbetsdomstolen.

Nyheter · Publicerad 19:47, 12 apr 2017

Väldigt väntat. Det säger Ruth Nordström, juridiskt ombud för Ellinor Grimmark om Arbetsdomstolens dom till Världen idag.

– De har gått på samma linje som tingsrätten och gjort ungefär samma bedömning, säger hon, rejält kritisk till att ingen svensk rättsinstans prövat frågan om samvetsfrihet.

– Man säger bara att frågan handlar om religiös diskriminering på grund av kristen tro och att man därför inte behöver pröva frågan om samvetsfrihet, förklarar Ruth Nordström.

Till följd av detta har rätten inte prövat ett antal frågor, menar hon och nämner bland annat vad hon kallar den europeiska samsynen.

– Majoriteten av Europarådets medlemsländer har samvetsfrihet och det fungerar väl där, framhåller Nordström.

– Rätten har också hoppat över våra vittnen som samstämmigt säger att samvetsfrihet har tillämpats i svensk vård i 40 år, att detta är en helt ny policy som landstinget kommit med nu.

Själv är Ellinor Grimmark inte särskilt överraskad efter domen.

– Jag var inställd på det, säger hon. Hade det blivit en positiv dom så hade jag däremot reagerat mer, försäkrar hon när Världen idag når henne i bilen på väg hem till Norge.

Bakom sig har hon en intensiv dag i Stockholm där hon mött media och haft presskonferens. I bagaget har hon en negativ dom från Arbetsdomstolen och ytterligare 600 000 kronor i rättegångskostnader.

Men att ge upp är inte aktuellt. Tvärtom, Ellinor Grimmark tvekar inte att ta steget och nu även överklaga till Europadomstolen.

– Det känns självklart, säger hon.

Det definitiva beslutet att överklaga tog Grimmark och hennes tre juridiska ombud under onsdagen.

– Det finns oerhört goda skäl för oss att vinna framgång för detta i Europadomstolen, säger Ruth Nordström.

En överklagan måste nu göras inom sex månader, men avsikten är att göra det långt tidigare. Allra först tänker man dock invänta ett besked om i det parallella rättsfallet med barnmorskan, Linda Steen.

– Förutsatt att hon inte får prövningstillstånd i Arbetsdomstolen så har vi möjlighet att slå ihop båda målen och ta dem vidare till Europadomstolen.

Ville slippa mindfulness – nekas grön rehab

Nyandlighet. ”Grön rehab” skulle bli en väg tillbaka till arbetslivet för Erik Pilbom, sjukskriven för utmattningsdepression. När det stod klart att...

Mångfald hos New Wine

Konferens. I veckan drar New Wines årliga sommarkonferens i gång och den här gången är temat ”Alla folk”. ”Vi tror att 2017 får vara ett år där alla folk får...

Israelkritik utan trovärdighet

Israelkommentar Israelkommentar. Endimensionell beskrivning av konflikt I lördags, när den muslimska fastemånaden ramadan avslutades, samlades tiotusentals muslimer på Tempelplatsen i Jerusalem för att be. Frågan man kan...

Israels vänner möts i Värnamo

Israelfokus. Intresset för Israels vänners sommarkonferens växer för varje år. Orsaken tros bland annat vara ett ökat intresse för Israel och den situation som...