Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

NG firar 15 med alla generationer

Trots snävare ramar för kristen tro, har Ny Generation banat väg för en ny rörelse av kristna skolgrupper. – Just nu finns det 200 NG-grupper i landet, berättar Emma Bergkvist, ordförande i organisationen som på lördag bjuder in till stort 15-årsjubileum.

Nyheter · Publicerad 19:56, 6 okt 2017

Firandet hålls i Pingstkyrkan i Uppsala och blir en blandning av födelsedagsfest och välgörenhetsgala för landets kristna skolgrupper.

– Under kvällen kommer vi att se tillbaka på vad Jesus gjort ute på skolorna under dessa 15 år.  Sedan blickar vi också framåt för kommande 15 eller 50 år. Här tror vi att det finns behov av en äldre generation som backar upp alla de unga som finns ute på skolorna, personer som ber, och som stöttar ekonomiskt.

Kvällen har av denna orsak också fått namnet ”Generationsafton”.

– Det är första gången vi gör ett event, inte bara för unga, utan för alla åldrar, säger Emma Bergkvist och berättar att firandet på lördag är öppet för alla som önskar och för alla åldrar.

Hur jobbar Ny Generation i dag?

– Som vi alltid gjort. Vi reser runt och predikar på ungdomsmöten och är med på konferenser där vi uppmuntrar unga kristna att starta nya kristna skolgrupper eller bli aktiva i dem som finns.

Emma Bergkvist betonar samtidigt att det är skolgrupperna själva som bestämmer hur de vill lägga upp sitt arbete på skolan.

Under Ny Generations (NG) 15-åriga existens har klimatet för kristen tro hårdnat en del i svensk skola.

– Men det motstånd skolgrupperna möter kommer från vuxna – från lärare och rektorer – snarare än från kompisar, säger Emma Bergkvist.

– Här tänker vi att tänk om de kunde få uppbackning från församlingar, tänk om det fanns bönemän och bönekvinnor som kunde adoptera skolor i förbön.

Sommaren 2011 fick Sverige en ny skollag där reglerna skärptes för konfessionella inslag i skolan. Ny Generation uppvaktade då ansvariga politiker och fick respons.

– Det blev faktiskt ett förtydligande av lagen att religiösa aktiviteter är tillåtet om de arrangeras av eleverna själva.

NG har i dag sju anställda och 17 volontärarbetare. De jobbar i två team, ett turnéteam som reser runt i landet och ett ”inhouse-teamet” som sköter arbetet på riksplanet.

Vid lördagens festkväll i Uppsala medverkar bland annat sångarparet Rolf och Margit Borgström från ”Hela kyrkan sjunger”. Det gör också NG:s grundare, Joakim Lundqvist samt föreståndaren i Uppsala pingst, Dan Salmonsson med flera.
Inträdet är 100 kronor och biljett löses på plats i pingstkyrkan eller via NG:s hemsida.

 

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...