Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Armenier har länge kämpat för att massakern mot kristna i det Ottomanska riket år 1915 ska erkännas som ett folkmord. Foto: Oded Balilty / AP / TT

Nederländerna erkänner folkmord på kristna

Parlamentet i Nederländerna har röstat igenom en motion om att massakern på kristna, majoriteten armenier, i det Osmanska riket 1915 utgjorde ett folkmord. Turkiets utrikesdepartement fördömer beslutet.

Nyheter · Publicerad 11:00, 23 feb 2018

Endast tre av 150 parlamentsledamöter i underhuset röstade mot förslaget som slår fast att massakern var ett folkmord. Men Nederländernas utrikesminister Sigrid Kaag har sagt att regeringen inte avser att följa parlamentets beslut.

Ankara kallade upp Nederländernas charge d'affaires i Turkiet i lördags för att visa sitt missnöje inför omröstningen. Och torsdagens beslut väntas leda till ansträngda relationer mellan länderna.

Ett 20-tal länder har officiellt benämnt händelserna som ett folkmord.

Folkmordet i det Osmanska riket under första världskriget benämns ofta som Armeniska folkmordet eller, av framförallt assyrier och syrianer, som Seyfo. Omkring en miljon armenier mördades. Men även hundratusentals människor ur andra kristna minoriteter, som assyrier, syrianer, kaldéer och greker, mördades.

Kristen tro främjar kritiskt tänkande

Ledare Tro och vetande ”Skolan ska vara en plats för kunskap och kritiskt tänkande, inte religiös påverkan. En elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning och...

Israel erkänner luftanfall mot kärnreaktor

Mellanöstern. Israels militär erkänner för första gången att den utförde ett flygangrepp mot en misstänkt syrisk kärnreaktor 2007. Anläggningen var ett...