Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Marcus Birro, författare och krönikör. Foto: Samuel Björk

"Nästan som en politisk instans"

– De har under väldigt lång tid flugit under radarn och betraktas nu nästan som en politisk instans, en myndighet som alltid har rätt iallting.Orden kommer från Marcus Birro efter att han på onsdagen publicerat en krönika om RFSL:s stora och dyra inflytande i det svenska samhället och det faktum att en så väl ansedd organisation på sin hemsida uppmanar till brott.

Nyheter · Publicerad 13:31, 10 sep 2014

I sin onsdagskrönika i Expressen tar Marcus Birro upp ett ovanligt ämne i svensk press.
Med något som en del skulle beskriva som ett frontalangrepp tar han upp det faktum att lobbyorganisationen RFSL till nyligen uppmanade till brott på sin hemsida. Han ifrågasätter också att allt organisationen säger och gör upphöjs till "en sorts kollektiv sanning".
"Jag vill bara i rent upplysningssyfte också passa på att fråga några av alla de ovan nämnda institutionerna om de är medvetna om att deras pengar går till en organisation som inte bara tar emot miljoner kronor från staten för sin verksamhet, utan också främjar handeln med människor" skriver han bland annat.

Idén till krönikan fick han när han läste Ruth Nordströms ledare i måndagens Världen idag
– Jag häpnade över de summor och uppgifter som hon hade plockat fram, främst från RFSL:s egen hemsida. Jag beslutade mig då för att skriva om detta i Expressen. Jag kan inte minnas att jag någonsin läst en liknande text i någon av de stora tidningarna, säger Marcus till Världen idag.

Får man skriva så här om RFSL?
– Jag är glad att Expressen valde att publicera den. Jag gör mig inga illusioner om att något kommer förändras och RFSL har betydligt större makt och resurser än vad jag har, men kan jag få någon enda att tänka nytt och annorlunda runt detta är jag glad, säger Marcus Birro.
Han återkommer till det märkliga i att en lobbyorganisation fått så stort inflytande.
– Man har varit briljanta på att presentera sig själva som den den enda organisation som diskuterar de här frågorna. Ingen har ställt några kritiska frågor. Ingen granskar. Ingen sätter sig in i hur det verkligen ligger till. De har under väldigt lång tid flugit under radarn och betraktas nu nästan som en politisk instans, en myndighet som alltid har rätt i allting.

Reaktionerna på krönikan har inte låtit vänta på sig, de flesta än så länge positiva.
– Texten har bara legat ute någon timma men redan länkats ett hundratals gånger på FB och Twitter.
Redan har mycket positivt ramlat in i mejl-boxen. Framför allt glädjs jag åt de mejl som förklarar att de inte visste om hur RFSL arbetar och vad det kostar. Det är sådant som "riktiga" journalister aldrig skriver om.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Turnéstart för Busch Thor och Karlsson

Politik. Kan Bert Karlsson ge KD draghjälp över riksdagsspärren? Ebba Busch Thor är optimistisk över samarbetet som nu drar i gång. – Jag hoppas att vi kan...

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...