Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

När ideologin blev viktigare än kunskap i skolan

1968-rörelsens ”antiauktoritära” idéer har präglat delar av svensk skola ända in i våra dagar. Det menar Inger Enkvist, som är specialiserad på utbildningsfrågor.

Nyheter · Publicerad 14:33, 7 jun 2018

Inger Enkvist är professor emerita i spanskspråkig litteratur vid Lunds universitet. Hon har också studerat pedagogikens historia i Sverige och skrivit boken God utbildning och dålig: Internationella exempel.

Som debattör i skolfrågor syns hon bland annat som kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida. Där har hon beskrivit de många politiska beslut som hon menar satt ideologi före kunskaper ända sedan 1962, och som gjort att skolan gradvis tullat på vikten av mognad, ämneskunskap och lärarnas yrkesidentitet.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Adaktusson: "Återupprätta relationen med Israel"

Talar i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...

Valet i Bayern slutade i en katastrof för kristsociala CSU

Nyhetskommentar Utrikeskommentar. Framgångar leder inte sällan till mättnad, lättja, självgodhet och en osund självbild. Psykologiska element som dessa finns förvisso bakom...