Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Franklin Graham kan nekas inresetillstånd till Storbritannien. Foto: Bebeto Matthews / AP / TT

Muslimskt råd vill porta Franklin Graham från Storbritannien

Evangelisten Franklin Graham är planerad att tala på en kristen festival i nordvästra England nästa helg. Men nu anser en muslimsk organisation och flera politiker att Graham borde nekas visum till Storbritannien. Graham har uttryckt hat mot muslimer och andra minoriteter, menar de.

Nyheter · Publicerad 17:04, 14 sep 2018

”Lancashire Festvial of Hope” är namnet på den kristna festival som äger rum i brittiska staden Blackpool den 21–23 september. Huvudtalaren på festivalen är amerikanen Franklin Graham, son till världsberömde evangelisten Billy Graham som lämnade jordelivet tidigare i år.

Men nu är det oklart om Graham kommer kunna närvara på festivalen. Flera politiker samt Storbritanniens muslimska råd försöker nämligen hindra Graham från att få visum till landet. Det skriver bland annat tidningen The Guardian.

”Regeringen har tidigare portat individer som de hävdar inte ’främjar allmänhetens bästa´. Herr Grahams uttalanden finns inspelade och visar tydligt ett hat mot muslimer och andra minoriteter”, säger det muslimska rådet, enligt tidningen.

Det rådet syftar på kan vara att Franklin Graham har sagt att islam är en ”ond religion” och att samkönade äktenskap inte är Guds vilja. Graham har även ställt sig bakom president Donald Trumps beslut om att tillfälligt stoppa inresor till USA för medborgare från ett antal muslimska länder.

Det muslimska rådet, tillsammans med tre parlamentsledamöter, kräver nu att inrikesministeriet tillämpar kriteriet om ”främjande av allmänhetens bästa” och avslår Grahams visumansökan, skriver The Guardian.

Franklin Graham har tidigare försäkrat att han inte kommer predika hat mot vare sig muslimer eller homosexuella under festivalen i Blackpool.

– Jag kommer inte att predika hat, jag är här för att predika om en räddare – Jesus Kristus som kan förändra våra liv och vi tror och litar på honom, sade han till det brittiska kristna mediebolaget Premier tidigare i år.

Han påpekade därefter att både muslimer och hbtq-personer är välkomna att lyssna på budskapet under festivalen.

Flera kyrkor i staden har tagit avstånd från Grahams besök, skriver The Guardian. Tre församlingar, ska som en markering mot besöket, hålla särskilda gudstjänster i vilka de välkomnar hbtq-personer under helgen och en fyra meter hög Jesusstaty i regnbågsfärger ska resas i stadens centrum, enligt tidningen. 8 400 personer har dessutom skrivit under en namnlista för att protestera mot evangelistens besök.

Franklin Graham verkar ta motståndet med ro. I intervjun med Premier tidigare i år påpekade han att även hans pappa stötte på patrull.  

– De försökte stoppa honom från att komma, berättade han.

Det hindrade dock inte den gamle evangelisten från att resa runt och predika. Hur det går med Franklin Grahams visumansökan återstår att se.

Att han tänker fortsätta predika står dock klart.

– Vissa kyrkor säger att det är gammaldags [med stora evangelisationssatsningar] och att det inte fungerar längre. De tror att man måste ha ett särskilt program för att nå människor. Men Gud behöver inte hjälp – bara predika och låt Gud göra resten, säger han till Premier.

Jag kommer inte att predika hat, jag är här för att predika om en räddare – Jesus Kristus ...

Kinas kristna ledare möter ökat våld med historisk deklaration

Förföljelse. I en frimodig proklamation har 279 kristna ledare i Kina gått ut och markerat emot de tilltagande övergreppen på kristna och kristen tro i landet....

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...