Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Mosulbor firade jul för första gången sedan IS

För första gången sedan Islamiska staten intog Mosul har kristna nu firat jul i staden. På högmässan, som ägde rum i S:t Paul kyrka var inte bara kristna på plats, utan även muslimer som ville stå tillsammans med sina landsmän.

Nyheter · Publicerad 21:00, 28 dec 2017

Sången ljöd från S:t Paul-katedralen i utkanten av Mosul när det firades julmässa den 24 december. Men så lät det inte för ett år sedan. Då ska Islamiska staten, som fram till i somras hade kontroll över staden, ha använt kyrkan som fängelse.

När kristna nu kunde fira jul i staden för första gången på flera år ska glädjen ha varit så stor att många grät. Enligt brittiska tidningen The Independent var ett hundratal kristna personer på plats, därtill ett antal muslimer som ville stå sida vid sida med sina kristna landsmän.

”Det här är ett tecken på att livet återvänder till Mosul”, sa 48-åriga Hossam Abud, enligt tidningen Daily Mail.

”Vår tro och vårt hopp var att vara här för att evangelisera på vår jord och i vår stad. Det har fått oss att komma hit och fira mässa och berätta för världen att vi är här som kristna”, sa fader Thabet Habib till tidningen The Telegraph.

Sedan USA:s invasion av Irak år 2003, och under IS intagande av Mosul år 2014, ska staden i princip ha tömts på kristna. Enligt BBC ska det ha funnits 60 000 kristna i staden före 2003, och 35 000 kristna före 2014, men bara ett 20-tal familjer under IS-tiden. En del av de familjer som flytt börjar nu sakteligen återvända.

Även om glädjen var stor under högmässan så kantades den av ett mörker. Bilder visar hur beväpnade soldater står i givakt utanför katedralen, och ett foto av en person som dödades under Islamiska statens välde uppges ha stått vid entrén.

Mitt i allt fanns det dock en framtidstro.  

”Vi måste återbygga de av stadens kyrkor som blev förstörda för att uppmuntra kristna att återvända”, sa Hossam Abud enligt Daily Mail.

Vår tro och vårt hopp var att vara här för att evangelisera på vår jord och i vår stad.

Trump: Kön ska definieras vid födseln

USA. Trump-administrationen vill införa en snävare definition av kön – den skulle innebära att en persons juridiska kön definieras vid födseln som...