Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Minister-nej till mer skydd för kristna på asylboende

Nej, regeringen kan inte tänka sig att ge Migrationsverket ett uppdrag som förbättrar situationen för kristna på asylboenden och i deras asylprocess. Det svaret fick riksdagsledamot Désirée Pethrus (KD) på en fråga ställd till migrationsminister Heléne Fritzon.

Nyheter · Publicerad 12:00, 6 dec 2017

Désirée Pethrus hade hänvisat bland annat till en rapport från Open Doors, om kristna flyktingar som utsatts för hot, våld och trakasserier i Sverige på grund av sin tro.

Hon menade att regeringen skulle kunna ge ett uppdrag till Migrationsverket gällande kristna i asylsystemet, liknande det som man i somras gav till myndigheten för att trygga hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter i asylprocessen.

I sitt svar nämner Heléne Fritzon inte de kristna asylsökandena alls, utan påpekar att "boenden för asylsökande ska vara trygga för alla", och att "Migrationsverkets beslutsfattande ska hålla en hög rättslig kvalitet och vara förutsägbart och enhetligt".

Slutligen konstaterar statsrådet att hon inte tänker ge Migrationsverket något nytt uppdrag.

– Jag tycker att hon hade kunnat varit lite mer tillmötesgående och sagt att detta är något som man för en dialog med Migrationsverket om, säger Désirée Pethrus.

– Många som drabbas är rädda för att lyfta sin situation själva, för att inte drabbas av ännu mer obehag. Så jag tyckte nog att det här var ett lite nonchalant svar från ministern.

Många som drabbas är rädda för att lyfta sin situation själva, för att inte drabbas av ännu mer obehag. Så jag tyckte nog att det här var ett lite nonchalant svar från ministern.

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...