Stå upp, var ljus, ty ditt ljus kommer,och Herrens härlighet går upp över dig.
Jesaja 60:1-6

Världen idag

Miljöpartist vill se Israel upplöst

Miljöpartisten Jerker Nordlund liknar Israel vid en sinnessjukdom. Han förordar nu ett globalt krig mot Israel, enligt Borås Tidning. 

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 jul 2014

Jerker Nordlund är Miljöpartiets andranamn i Herrljunga. På sin Facebooksida har han skrivit att Israel är att betrakta som en sinnessjukdom. Han vill också se ett globalt krig mot staten Israel. Han vill också se en ”skyndsam” nedmontering av staten Israel.

– Jag vill att statsbildningen upphör, eftersom den är byggd på delvis stulen mark på religiös grund, säger Jerker Nordlund till Borås tidning (BT).

Jerker Nordlund ser inte att hans ställningstagande påverkar hans engagemang i Miljöpartiet.

– Jag är med i Miljöpartiet på kommunalpolitisk nivå sedan i november förra året, innan dess var jag med i Kommunens Väl. Jag gick med i Miljöpartiet för att jag tycker klimatfrågorna är viktiga. I övrigt har vi inte diskuterat mitt engagemang i den här frågan. När jag skriver på Facebook så gör jag det som privatperson, säger han.

Joakim Larsson, som är ordförande i Miljöpartiet i Västra Götaland, säger att han förstår att Nordlunds uttalande väckt reaktioner men poängterar för BT att medlemmarna är fria att engagera sig i vilka frågor de vill.

Larsson tycker visserligen att Nordlunds uttalande är ”hårt” men menar att det inte påverkar Nordlunds lämplighet som kommunpolitiker. Han säger också att det allmänna omdömet om Jerker Nordlund är att han är ”påläst och kunnig”.

Däremot, säger Larsson, skiljer sig Nordlunds åsikter om Israel från partiets.

– Miljöpartiet förespråkar en tvåstatslösning, säger Larsson som dock håller med Jerker Nordlund om att landet ligger på ”stulen mark”.

Världen idag har inte lyckats nå Jerker Nordlund för en kommentar men kan konstatera att hans Facebooksida nu tycks vara raderad.

Bitte Assarmo
redaktionen@varldenidag.se

Politiker vill utreda tredje juridiskt kön

Sverige. En majoritet av partierna i riksdagen är positiva till att utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, visar en rundringning som...

Turismen till Israel ökade med 25 procent förra året

Israel. Att semestra i Israel är mer populärt än någonsin och förra året tog landet emot mer än 3,6 miljoner turister. – Ett fantastiskt rekord – vi har...

Väckelseländer kan följa USA att erkänna Jerusalem

Israelkommentar Jerusalem. Kristna väljares inflytande på staters Israelpolitik 2017 var ett märkesår för staten Israel på fler än bara ett sätt. Året markerade flera viktiga jubiléer, såsom 120 år sedan den första...