Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Förbundskansler Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber

Merkel: Nej till könsneutral nationalsång

Förbundskansler Angela Merkel vill inte att Tysklands nationalsång ska göras om och bli könsneutral. – Kanslern är väldigt nöjd med vår fina nationalsång som den är i sin traditionella form och ser inget behov av ändringar, säger hennes talesperson Steffen Seibert.

Nyheter · Publicerad 16:26, 5 mar 2018

Krav på sådana ändringar har höjts inom Merkels nya koalitionspartner, socialdemokratiska SPD. Tysklands motsvarande jämställdhetsombudsman Kristin Rose-Möhring (SPD) har i ett brev till det departement som ansvarar för familjefrågor föreslagit att byta ut manliga pronomen och referenser i "Deutschlandlied", Tysklandssången, som varit nationalsång sedan 1922.

Bland annat vill hon att "Vaterland" (fädernesland) blir hemland och att "broderligt med hjärta och hand" byts ut mot "modigt med hjärta och hand".

Sångens text ändrades senast 1991, efter den tyska återföreningen.

Kristen tro främjar kritiskt tänkande

Ledare Tro och vetande ”Skolan ska vara en plats för kunskap och kritiskt tänkande, inte religiös påverkan. En elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning och...

Israel erkänner luftanfall mot kärnreaktor

Mellanöstern. Israels militär erkänner för första gången att den utförde ett flygangrepp mot en misstänkt syrisk kärnreaktor 2007. Anläggningen var ett...