Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Meriam Ibrahim tillsammans med sina två barn. Foto: AP Photo/TT

Meriam fri från fängelset

Meriam Ibrahim har släppts från fängelset. Det rapporterar den amerikanska tv-kanalen CNN som hänvisar til kvinnans advokat.

Nyheter · Publicerad 16:36, 23 jun 2014

Meriam Ibrahim dömdes tidigare i år till döden av en sudanesisk domstol efter att hon vägrat avsäga sig sin kristna tro. Nu har hon släppts från fängelset, rapporterar flera medier, däribland nyhetskanalerna CNN och Sky News.

– Meriam släpptes för ungefär en timme sedan, sade advokaten Mohanad Mustafa till nyhetsbyrån AFP.

Meriams dödsdom sköts upp två år så att hon skulle kunna ta hand om flickan Maya som hon födde i fängelset. Sedan tidigare har hon också en son, Martin, som har vistats i fängelset med henne. 

– Interpellationsdomstolen gav order om att hon skulle bli frisläppt och att det tidigare domsutslaget skulle upphävas, rapporterar Sudans nyhetsbyrå SUNA.
Enligt advokaten har Meriam förts till en okänd plats för att kunna vara i säkerhet.

Fallet med den 27-åriga, då gravida, kvinnan som dömdes till döden har upprört hela världen och även på hemmaplan har domen uppmärksammats i media.

I Sverige uppvaktades Sudans vice ambassadör i Stockholm av riksdagsledamoten Desirée Petrus och frikyrkopastorerna Stanley Sjöberg och Merzek Botros.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

Palestinska skolböcker i brittisk granskning

Mellanöstern. Storbritanniens regering tänker göra en oberoende översyn av innehållet i palestinska skolböcker. Detta efter uppgifter om att böckerna uppviglar...

Blåbär och sten blev nödhjälp

Ralingsås. Att sälja blåbär och stenar och skänka pengarna till barn i Kenya. Den spontana idén från några barn vid Smålands-konferensen gav oväntat stort...

Vad vill våra partier göra i praktiken?

Ledare God ideologi inte tillräckligt Politiskt arbete har med nödvändighet två sidor.  Det finns en praktisk sida, som handlar om att lösa konkreta samhällsproblem. Olof Palmes ord...