För Herren Gud gör ingenting utan att uppenbara sin hemlighet för sina tjänare profeterna.
Amos 3:7

Världen idag

Manifestation mot folkmord på kristna

Omkring 700 personer slöt upp när syrianer/assyrier/kaldéer i söndags anordnade en manifestation i södra Stockholm för att minnas folkmordet 1915. Världen uppmanades att skydda Mellanösterns religiösa och etniska minoriteter.

Nyheter · Publicerad 09:34, 4 okt 2017

Manifestationen gick med flaggor och plakat från Arameiska-syrianska föreningen i Norsborg till de syrisk-ortodoxa kyrkorna S:t Georgis och S:t Petrus och Paulus, och avslutades i Folkets hus. Där talade bland andra Europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD) och Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

– Vi hade omkring 30 olika organisationer på plats, och cirka 700 deltagare, berättar Aday Bethkinne, sekreterare i Arameisk-syrianska kultur- och idrottsföreningen i Norsborg, som stod som värd för arrangemanget.

– Det är viktigt att man upplyser världen om de brott som ännu i dag sker mot assyrier, syrianer, kaldéer, armenier och kopter, i Egypten, Irak och Syrien. De är ättlingar till dem som överlevde folkmordet 1915, och utsätts nu för ett nytt folkmord och ny etnisk rensning i regionen.

Aday Bethkinnes släkt kommer från området Tur Abdin i sydöstra Turkiet, där det sedan flera årtionden knappt bor några kristna kvar.

– Vi har än i dag inte fått Sveriges fulla erkännande för folkmordet eftersom regeringen inte slagit fast det beslut om att erkänna folkmordet som riksdagen tog 2010, säger Aday Bethkinne.

– Vi vill att man ska undervisa om det som hände i skolorna och att regeringen i sin utrikespolitik ska tala högt och tydligt om den enorma tragedi som orsakat så mycket skada och lett till att 80 procent av vårt folk i dag lever i diasporan i länder som Sverige.

För att inte även Irak ska tömmas på sin kristna ursprungsbefolkning, kräver syrianer/assyrier/kaldéer att Nineveslätten i den norra delen av landet ska bli en självstyrande region inom ramen för den irakiska författningen.

– Då skulle vi få en verklig chans att bevaka vårt språk och kultur. Iraks parlament godkände planen för autonomi 2014 men vi behöver omvärldens hjälp och påtryckningar om det verkligen ska bli av, säger Aday Bethkinne.

Lars Adaktusson driver utifrån sitt mandat i Europaparlamentet på för att planerna på ett självstyre för de etniska och religiösa minoriteterna på Nineveslätten ska bli verklighet, och för att de skyldiga till folkmordet ska ställas inför rätta.

Det är viktigt att man upplyser världen om de brott som ännu i dag sker mot assyrier, syrianer, kaldéer, armenier och kopter, i Egypten, Irak och Syrien.

Folkmordet 1915

Folkmordet i det Osmanska riket eller Osmanska Turkiet under första världskriget benämns ofta som Folkmordet 1915, Armeniska folkmordet eller, av framförallt assyrier och syrianer, som Seyfo.

Majoriteten av dem som mördades, omkring en miljon, var armenier, men bland offren fanns även rikets andra kristna minoriteter: assyrier, syrianer, kaldéer och greker.

De flesta dog under åren 1915-1916, men förföljelserna och morden fortsatte till 1923.

Offren utgjorde mer än hälften av den armeniska befolkningen i området, de flesta av de som överlevde flydde landet. Det Osmanska riket tömdes i stort sett på sin kristna befolkning. 

(Källa: Forum för levande historia)

Nioåring fick dödshjälp i Belgien

Eutanasi. Allt fler fall Nyligen kom en rapport från Belgien, ett av få länder i Europa som tillåter aktiv dödshjälp, som visar att efterfrågan på eutanasi ökar kraftigt. Den...

Fejkbild spreds efter israelisk offensiv

Propaganda. En bild på en fyraårig palestinsk flicka, Bayan Abu Khamash, som ska ha dödats i ett israeliskt flyganfall mot Gaza i veckan, fick stor spridning på...