Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Många vill skänka pengar till Ellinor Grimmark

Omkring 300 000 kronor har kommit in till Ellinor Grimmark sedan hon och hennes man i förra veckan gick ut med en vädjan om hjälp att kunna betala den räkning på 1,6 miljoner som hon har fått från Jönköpings län. Nu återstår 400 000 kronor av rättegångskostnaderna som blivit följden av hennes kamp för att få arbeta som barnmorska med samvetsfrihet.

Nyheter · Publicerad 12:21, 26 maj 2017

– Det har varit fantastiskt att se att hundratals privatpersoner i Sverige och Norge har hört av sig och velat bidra, säger Ruth Nordström, juridiskt ombud för barnmorskan Ellinor Grimmark som kämpat för att få arbeta inom förlossningsvården med samvetsfrihet, men förlorat i både tingsrätten och Arbetsdomstolen.

Det var i början av maj som en räkning på 1,6 miljoner damp ner i paret Grimmarks brevlåda i Norge. Ellinor Grimmark hade stämt Jönköpings läns landsting, eftersom hon nekats anställning för att hon inte vill utföra aborter, och nu ålagts att betala landstingets rättegångskostnader. Sista betalningsdatum var satt till 3 juni.

Några 1,6 miljoner hade paret Grimmark inte, så Ellinors make Carl Johan gick ut med en vädjan till vänner och församlingsledare, och bad om hjälp att samla in de 700 000 kronor som fattades.

I samma veva publicerade Världen idag, i samarbete med Norska Dagen, en artikel om familjens nya liv i Norge – och deras kamp för att få in pengarna. Lennart och Carolina Torebring, pastorspar i Södermalmskyrkan, skrev kort därefter en debattartikel där de uppmanade församlingar att bidra till insamlingen.

Publiciteten och det vädjande brevet ser ut att ha gett resultat.

– Det har kommit in ungefär 300 000 kronor hittills, säger Ruth Nordström.

Hon berättar att det är fler privatpersoner i Norge än i Sverige som har bidragit.

– Den artikel som Världen idag och Norska Dagen gjorde tillsammans har tagit ordentlig fart i Norge, säger hon.

Förutom privatpersoner är det flera företagare samt den katolska fonden Respekt som har bidragit. Att den konservativa juristorganisationen Alliance Defending Freedom International skulle betala fakturan från landstinget avfärdar dock Ruth Nordström.

– Det är helt felaktigt. Det är Ellinor Grimmark själv som betalar, säger hon.

Ruth Nordström berättar att det tidigare har gjorts en insamling för att täcka Grimmarks rättegångskostnader, och att det då både har varit privatpersoner och organisationer som bidragit. Men påståendet som spridits genom Sveriges Radio – att Ellinor Grimmark skulle vara en del av en kampanj för att påverka europeisk aborträtt – stämmer inte, menar hon. 

– Det är helt befängt. Lagar om abort tillhör det nationella kompetensområdet. Även om vi skulle vinna i Europadomstolen skulle domen inte kunna påverka svensk lagstiftning gällande abort. Det enda som Europadomstolen ska ta ställning till är om Ellinor Grimmarks rätt till samvetsfrihet, religionsfrihet, åsikts- och yttrandefrihet har kränkts.

Vad händer om Grimmark inte kan betala?

– Då blir det mer ränta. Hon riskerar att gå i personlig konkurs, men kan ansöka om att få en betalningsplan. Om det går vidare till Kronofogden blir det utmätning.

Ruth Nordström tror dock att de sista 400 000 kronorna kommer att komma in.

– Det har börjat med en sådan brakstart, så jag är hoppfull.

Hon poängterar att även barnmorskan Linda Steen dras med stora rättegångskostnader efter att ha förlorat ett liknande mål mot Sörmlands läns landsting.

– Hon dömdes att betala 1,2 miljoner kronor och saknar fortfarande runt 800 000. Det är fruktansvärt att man ska behöva riskera personlig konkurs för att få sin sak prövad. Hur ska man som liten arbetstagare våga gå emot sin arbetsgivare om man riskerar att få en räkning på miljonbelopp?

Insamlingen

Alla gåvor som ges till Provita eller Skandinaviska människorättsjuristerna och märks ”barnmorskorna”, ”Grimmark” eller ”Steen” går direkt till barnmorskornas räkningar.

Om Europadomstolen skulle döma till Ellinor Grimmarks och Linda Steens fördel och en del av kostnaderna skulle ersättas, kommer ett eventuellt överskott gå till att täcka rättegångskostnaderna för liknande ärenden.

Över 9 000 ensamkommande kan prövas på nytt

Migration. Den så kallade gymnasielagen får tillämpas, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Tusentals ensamkommande kan nu få en ny möjlighet att stanna i...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med hjälp av SD-stöd. Det sade hon efter tisdagens statsministeromröstning...

Nu når Vision Sverige en miljon hushåll

TV Den kristna tv-kanalen Vision Sverige finns som fri kanal i Viasats och numera också Canal digitals utbud. Det innebär att det är möjligt för ungefär...