Nyheter

"Många tror att Downs är en dödsdom"

"Vi har ett förakt för svaghet och för det som är avvikande", säger Nasrin Sjögren, vars son på åtta månader har Downs syndrom.

Hon var abortliberal på vänsterkanten. Nu kämpar Nasrin Sjögren för oföddas rätt att födas. Vi möts på en lunchrestaurang i Stockholm för att prata om aborten för tio år sedan, om kvinnans rätt till sin kropp och om sonen som föddes med Downs syndrom tidigare i år.

I grunden är hon samma radikala Nasrin som förr om åren var vegan och gav sig ut på gatorna för att demonstrera för djurens rättigheter. Passionen är densamma, men övertygelsen om vad som är värt att kämpa för har ändrats. Då höll hon i bilder på grovt vanskötta illrar och minkar. I dag visar hennes banderoller aborterade blodiga foster med fullt urskiljbara kroppsdelar.
Hon som då var abortliberal och medlem i Vänsterpartiet är nu en av Sveriges mest engagerade abortmotståndare. På frågan om när livet börjar kommer svaret blixtsnabbt.
– När befruktningsprocessen är slut. Det är inte en fråga om filosofi eller religion eller subjektivt tyckande, utan det är en biovetenskaplig fråga. En individ blir till vid befruktningsprocessen, oavsett vilken art det är, säger Nasrin Sjögren.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS