Herren skall ge oss det som är gott, vårt land skall ge sin gröda.
Psaltaren 85:14

Världen idag

Många lämnade Svenska kyrkan i samband med kyrkovalet

71 693 personer valde under förra året att lämna Svenska kyrkan enligt preliminär medlemsstatistik från samfundet. Och 2013 var första året då färre än hälften av barnen i Sverige döptes.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 mar 2014

Andelen medlemmar i Svenska kyrkan fortsätter att minska. Under förra året sjönk antalet med 1,4 procentenheter till strax under 66 procent och 71 693 valde att lämna kyrkan. Det är en av de högsta siffrorna det senaste decenniet och orsaken stavas kyrkovalet.

I statistiken syns tydligt en ökning av utträdena under kyrkovalsår. 2009 var det till exempel över 73 000 personer som lämnade kyrkan, medan det 2012 handlade om drygt 53 000 personer. Jonas Bromandet, analyschef på kyrkokansliet i Uppsala säger till Kyrkans tidning att det är under valperioden augusti och september som utträdena ökar.

- Valet tydliggör medlemskapet och de som inte upplever kyrkan som relevant går ur, snarare än att de går och röstar, säger han.
För första gången någonsin så döptes färre än hälften av alla födda barn i Sverige i Svenska kyrkan, skriver Kyrkans tidning. Det är fler av Svenska kyrkans medlemmar som dör än som föds.
– Det kommer att bli ännu tydligare framöver, för de äldre medlemmarna är många, säger Jonas Bromander.

Enligt honom är orsaken minskningen av konfirmander.
- Få föräldrar som inte är konfirmerade döper sina barn. Men det går att vända dop- och konfirmandtrenden, det finns exempel på församlingar som lyckats med detta och det är lättare att göra än att få folk att gå in i kyrkan som vuxna.

Oro för att öppna dörren för dödshjälp

Dödshjälp. Pelle Kölhed: "Utred hellre livshjälp" Handikappförbunden, som samlar 39 funktionshindersförbund, vill inte att regeringen ska öppna dörren för dödshjälp genom att börja utreda frågan. –...

En reformation handlar om att återupptäcka Jesus på riktigt.

Gästkrönika Anders Gerdmar Ordet reformation är på allas läppar, eller borde vara det. Det är snart 500 år sedan reformationen fick sitt genombrott, ett andligt historiskt...

Läkare i Kanada vill vägra dödshjälp

Kanada. Läkare överklagar brist på samvetsfrihet Bara några månader efter det att Kanada antagit en lag som ger vissa patienter rätt till läkarassisterat självmord rasar en debatt om läkarnas rätt...

Familjekampanj inom EU vill få förlängd frist

Medborgarinitiativ. Insamlingen av underskrifter till medborgarinitiativet "Mamma, pappa, barn" skulle egentligen avslutas i december. Men organisatörerna menar att...