Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Många kristna initiativ under nyårshelgen

Under nyårshelgen arrangeras ett stort antal kristna nyårskonferenser, festivaler och läger. Ett exempel är Unite som väntas samla 2 000 ungdomar, ett annat är Josuas nyårskonferens för alla åldrar i Gamleby.

Nyheter · Publicerad 07:00, 30 dec 2017

Unite samlar ungdomar från 13 års ålder och uppåt på fem olika platser mellan den 29 december och den 1 januari: Sundsvall, Västerås, Malmö, Jönköping och Alingsås.

Totalt väntas uppemot 2 000 ungdomar delta. Temat för året är, rätt och slätt: Be.

– Vi behöver uppmuntra den nya generationen att återvinna bönen, att verkligen söka sig nära Gud, säger Johanna Bode, verksamhetsledare på Pingst Ung.

Som hjälp på vägen efter lägret kommer ungdomarna att kunna ladda ner en app, framtagen speciellt för Unites deltagare, laddad med bibelord och andakter.

Mer regionalt, men för samma målgrupp, anordnas konferensen Bara hos Gud på Dalagården i Svärdsjö i Falu kommun.

Bakom lägret, som pågår mellan den 29 december och 1 januari, står Dalagården – Kristen Samverkan (DKS). Det är ett samarbete med Evangeliska frikyrkan (EFK) och som omfattar församlingar i Uppland, Västmanland, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland.

– Vi har undervisningspass på förmiddagarna, uppdelat i åldersgrupper, och roliga aktiviteter på eftermiddagarna, berättar gårdsföreståndare Daniel Rosén, som hoppas att snön ligger kvar åt de skidåkningssugna.

– På kvällarna blir det samlingar med fokus på bön och överlåtelse. Så blir det lägerbål en kväll, och fyrverkeri vid 12-slaget på nyårsnatten. Något som är extra roligt är att en hel del nysvenskar i församlingarna vill vara med.

För en lite äldre målgrupp, ungdomar mellan 15 och 25 år, arrangerar Salt – barn och unga i EFS (Evangeliska fosterlandsstiftelsen) tre olika nyårsläger mellan den 28 december och den 1 januari: Livskraft Syd på Sundsgårdens folkhögskola utanför Helsingborg, Livskraft Norr på Strömbäcks Folkhögskola utanför Umeå och Livskraft Polar på Älvsby Folkhögskola.

Skol- och studentrörelsen Credo och ELU (Evangelisk luthersk mission – Ung) bjuder in till nyårsläger för ungdomar i nian och på gymnasiet mellan den 29 december och den 2 januari. Årets upplaga går av stapeln på Missionsgården Strandhem i Örkelljunga i Skåne.

Equmeniakyrkans ungdomsorganisationen Equmenia arrangerar flera nyårsläger för ungdomar. Ett av dem hålls på Sjöviks folkhögskola mellan den 28 december och 2 januari, och riktar sig till ungdomar som går på högstadiet och gymnasiet. Temat är "filos", det grekiska ordet för vän.

Nätverket New Wine arrangerar en nyårskonferens för unga vuxna mellan ungefär 20 och 35 år ålder den 29 december till den 1 januari i Kungsportskyrkan i Huskvarna.

I Gamleby arrangerar församlingen Josua nationell nyårskonferens för alla åldrar. Den startar den 30 december med ett kvällsmöte där Daniel Wiklund predikar. Bland övriga talare finns Hans och Eva Marklund från Alingsås, Jan och Margareta Lindéh från Örebro, Börje och Britt Claesson från Älmhult samt värdpastorerna Hans och Monica Augustsson.

Slöjprotest ledde till 20-årigt fängelsestraff

Iran. Shaparak Shajarizadeh började protestera mot den islamiska klädkoden i Iran för drygt ett år sedan. För det har hon nu dömts till 20 års fängelse,...

Vi behöver frimodigt be om fler helanden

Ledare En självklar del av Guds rike En central del i Jesu kortvariga verksamhet för 2000 år sedan var att bota de sjuka. Ständigt berättas det i evangelierna om hur han botade de sjuka,...