Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Maktspel efter USA:s erkännande av Jerusalem

"Nu måste världen erkänna Palestina som stat". Den uppmaningen kom på onsdagen från Islamiska samarbetsorganisationen OIC, som höll ett extrainkallat möte om Jerusalem. – Läget i Mellanöstern just nu är skört och fullt av maktspel, säger statsvetaren Lisa Strömbom om situationen.

Nyheter · Publicerad 10:56, 15 dec 2017

OIC samlades i Istanbul för att ge de 57 medlemsländerna möjlighet att finna en gemensam respons på förra veckans besked från USA om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, och om att på sikt flytta ambassaden dit.

Fördömandena var många, och Irans president Hassan Rouhani sade enligt nyhetsbyrån AP att det enda skälet till att president Donald Trump "vågade" göra sitt utspel, var att en del länder i regionen närmat sig Israel på senare tid. Det uttalandet kan ses som ett hugg mot ärkerivalen Saudiarabien, som brutit banden med Teheran och sökt närmare samarbete med Israel för att motverka Irans inflytande i regionen.

Men även Saudiarabien har fördömt beskedet från Donald Trump. Och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sade på onsdagen att han fått saudiernas löfte om att inte medverka till någon lösning där inte östra Jerusalem är palestinsk huvudstad, skriver Haaretz.

Lisa Strömbom, freds- och konfliktforskare vid Lunds universitet, har svårt att se vilka åtgärder som arabländerna skulle kunna ta till, utöver verbala fördömanden samt uttalanden om ett erkännande av östra Jerusalem som palestiniernas huvudstad.

– Läget i Mellanöstern just nu är skört och fullt av maktspel, centrerade kring Iran, Saudiarabien och Syrien. Det är ingen som vare sig kan eller vill göra något kraftfullt utspel just nu, säger hon.

– En del palestinier jag träffat talar om en tredje intifada. Men jag tror snarare att det är ett uttryck för deras förhoppningar. Många medier säger att det inte finns de element som krävs för en intifada.

Lisa Strömbom menar att den pågående dragkampen om mark i och omkring Jerusalem bidragit till den palestinska frustrationen. Bland israelerna är glädjen desto större, noterar hon, även bland dem som i grunden önskar en framförhandlad fred baserad på en tvåstatslösning.

– ”Det här är ju vår huvudstad, det är väl inget att bråka om”, säger många. Medan de som står längre vänsterut önskar att Donald Trump sagt att det var västra Jerusalem som är Israels huvudstad, säger hon.

Många medier säger att det inte finns de element som krävs för en intifada.

Turnéstart för Busch Thor och Karlsson

Politik. Kan Bert Karlsson ge KD draghjälp över riksdagsspärren? Ebba Busch Thor är optimistisk över samarbetet som nu drar i gång. – Jag hoppas att vi kan...

Kristen tro främjar kritiskt tänkande

Ledare Tro och vetande ”Skolan ska vara en plats för kunskap och kritiskt tänkande, inte religiös påverkan. En elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning och...