Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor.
Romarbrevet 12:17

Världen idag

Lyssna på de ”gamla väljarna”

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 maj 2011

Så har då Kristdemokraterna i Stockholms stad beslutat sig för att delta i Pridefestivalen. De ska ha ett festivaltält, hålla seminarier och delta i firandet. Orsaken är, enligt dem själva, att de vill visa sin öppenhet gentemot den här gruppen och vara lyhörda. Möta människor med andra perspektiv, visa intresse, lyssna, svara på frågor och vidga sina vyer. Ni vet hur det brukar låta. Och vem kan anklaga någon för att visa intresse och vara på plats där människor rör sig för att besvara frågor? Det är svårt.

Men är det hela sanningen? Caroline Szyber, riksdagsledamot och ordförande för Stockholmsdistriktet, är ärlig nog att tillstå att hon vill se en åsiktsförskjutning. Hon menar att Kristdemokraterna behöver förändras. Så här säger hon i Svenska Dagbladet:
– Samtidigt är det viktigt att visa att det finns folk i vårt parti som jobbar för öppenhet, och en förändring i politiken. Jag tror att det kommer att hända saker i Kristdemokraterna. Vi har många intressanta motioner till rikstinget i juni.
Man kan tycka att ett parti som balanserar på fyraprocentspärren borde vara mer angelägna att värna om sitt ursprung och sin väljarbas. Många kristna tvekar inför att lägga sin röst på Kristdemokraterna och känner sig inte hemma i partiet längre. Det borde vara mer intressant för Kristdemokraterna att röra sig i kristenheten och lyssna på vad de kristna väljarna efterlyser. Jag är övertygad om att publiken på Torp, Nyhem, Europakonferensen, Hönökonferensen, OAS-mötet, Jesusmanifestationen och de andra kristna konferenserna har en hel del frågor att ställa till Kristdemokraternas företrädare. Och frågorna blir inte färre med Stockholmsdistriktets agerande.

Förra året gick företrädare för Kristdemokraterna i Göteborg i HBT-festivalens (Göteborgs motsvarighet till Pridefestivalen) karnevaltåg. Det kommunalråd som gick i täten har nu lämnat partiet för Folkpartiet, efter att ha gjort ett katastrofval i kommunen. Partiet har under hennes ledning gjort resan från nio till två mandat i Kommunfullmäktige. Är det en motsvarande resa som Stockholmsdistriktet vill att partiet ska göra, så har man valt helt rätt väg.
Partistrategerna borde fråga sig: var finns våra starka väljargrupper? Är det på en festival som aktivt propagerar för könsneutrala äktenskap, polygami, adoption för homosexuella par, abort som en mänsklig rättighet och allmänt lösa relationer? Eller är det snarare bland människor som står för äktenskapet mellan man och kvinna, en ansvarsfull sexualitet och barnens rätt att växa upp tillsammans med en mamma och pappa? Om inte annat, så av rent valtaktiska skäl, borde man kunna räkna ut att det finns fler potentiella väljare i kristenheten. Eller är det så att man kallt kalkylerar med att kristenhetens röster är säkra? Eller vill man inte ha deras röster? Eller vill man helt enkelt förändra politiken så att den bättre passar publiken på Pride?

Bristen på lyhördhet gentemot kristenheten kombinerat med öppenheten gentemot grupper som står för helt andra värderingar än Kristdemokraterna blir aningen magstark. Nu står som väl är inte hela partiet för den här inriktningen och man har fortfarande chansen att bevisa motsatsen. Minister Attefalls kontakter med de kristna samfunden är hoppingivande, liksom enskilda företrädares tydliga ställningstaganden och öppenhet mot kristenheten. I jakten på "nya väljare" löper Kristdemokraterna just nu stor risk att tappa de "gamla väljarna". Den här typen av prioriteringar kan komma att betyda mycket när man lever på fyraprocentspärren.

Lukas Berggren, chefredaktör

Henriksson vill inte gå före i abortfrågan

Abort. KD avvaktar Socialstyrelsens möte med läkare Socialminister Annika Strandhäll (S) vill inte slå fast att sena aborter inte får avslutas ända in i 22:a graviditetsveckan. Men KD kommer inte att...

Ryssland tiger om Wallenberg

Brott. Den ryska säkerhetstjänsten vill inte offentliggöra dokument som skulle kunna kasta ljus över Raoul Wallenbergs död. Det kan ske först 2022, är...

Om religion inte hör hemma bland politik, så hör politik inte hemma bland religion.

Gästkrönika Jens Charliesson Det borde vara en dubbelriktad gata, den där uppfattningen att religion ska hållas utanför politiken. Det är ju så man tycker i dagens Sverige, att...

Avböjer "skyddsring" vid synagogan

Antisemitism. Judisk förening oroad för säkerhet den 30 september Den judiska församlingen i Göteborg önskar att de som vill skydda stadens judar när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar den 30 september, inte...