Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Lovsångare inspirerades till att följa Andens röst

Att våga följa Anden ut på nya vatten. Den utmaningen riktades till över 500 lovsångare som hade anmält sig till helgens konferens Lovsång 17 i helgen.

Nyheter · Publicerad 11:31, 13 nov 2017

På vägen upp mot Kungsporten möts jag av ett lämmeltåg av förväntansfulla konferensdeltagare som är på väg från sitt natthärbärge på Engelska Skolan. Över 500 hade i år föranmält sig till konferensen och på kvällarna var kyrkan fullsatt.

Temat för årets konferens var “Ledd av Anden” och tanke var att uppmuntra lovsångsledare att inte bara leda lovsång, utan att även ge de människor man leder en bättre förståelse av vem Jesus är.

– Kom med det du har och ge det till Gud, sa Anna Hellström, Bilda, när hon talade under lördagens inledande samling.

Och snart steg lovsången i kyrkan och den ljöd ovanligt vackert. Och det var inte att undra på när 500 vana lovsångare gemensamt sjöng ut Guds lov under ledning av Micke och Åsa Fhinn .

Efter lovsången hälsade Megan Keyes oss välkomna med ett stort varmt leende. Hon talade med värme och inlevelse om hur viktigt det är att bli ledd av och lyssna i den Helige Ande.

– Vi är Guds barn, därför är det viktigt att vi umgås med honom, sa Megan som var konferensens huvudtalare tillsammans med maken och lovsångaren Aaron.

I slutet av predikan bad Megan att vi skulle ställa en ärlig fråga till den helige Ande, en fråga hon ville att vi skulle bära med oss resten av dagen: "Helige Ande vad vill Du att jag ska göra i mitt liv?"

Lördagen bjöd på sex valbara seminarium, ett av dem hölls av Josefina Gniste och handlade om lovsångsledning.

Josefina som är känd för sina välproducerade sånger där varje ton sitter på sin givna plats, sa något som fick många att förvånat höja på ögonbrynen:

– Det är viktigare att vi leder lovsång i kärlek än att det låter bra!

Josefina lät orden sjunka in en stund, sedan sa hon:

– Vi som leder lovsång är med och formar människors Gudsbild. Vilken bild ger sången av Gud? Gör gärna en textanalys av en av sångerna som ni brukar sjunga. Vad handlar den om och vad säger den till församlingen?

Aaron Keyes höll i ett seminarium om låtskrivande. Aaron som har hållit i mängder av liknande kurser inledde med att säga:

– 1/3 av de mest populära popsångerna i världen kommer från Sverige, jag skulle vilja se samma förhållande gällande lovsånger.

Aaron bjöd mycket på sig själv och varvade skämt och allvar, och deltagarna fick med sig många bra tips och trix om hur man skriver låtar.

Förutom ovan nämnda seminarium talade Megan Keyes om profetisk förbön. Gabriel Hagenfors höll ett seminarium på temat Ung: Att ledas och leda, Sanna Alfredsson höll ett om dans och Anders Petter Sjödin talade om Bibelfördjupning.

När Världen idag springer på arrangören Lennart Hall på kyrktorget är han mycket nöjd med årets konferens. Och han är glad över att så många yngre lovsångare är med på årets konferens.

Det är viktigt att vi förenas över generationsgränserna. Guds folk måste gå tillsammans, slår han fast.

Men Lovsång 2017 handlade inte bara om gudstjänster och seminarium. De personliga mötena var lika viktiga och på kyrktorget och runt kaffeborden knöts många viktiga kontakter. Här delade också många tankar, tips, åsikter, mailadresser och telefonnummer.

Trump: Kön ska definieras vid födseln

USA. Trump-administrationen vill införa en snävare definition av kön – den skulle innebära att en persons juridiska kön definieras vid födseln som...