Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Löfvens fru in i kyrkomötet

Statsministerns fru, Ulla Löfvén samt förra jämställdhetsministern Margareta Winberg är två av flera namnkunniga socialdemokrater som tar plats i nya kyrkomötet. Samtidigt förlorar gruppledaren i Frimodig kyrka, Bertil Murray, sin plats.

Nyheter · Publicerad 08:14, 13 okt 2017

Valresultatet efter kyrkovalet blev klart på torsdagen. Då stod det också klart att valdeltagandet blev 19,8 procent, den högsta andelen sedan 1934, enligt Svenska kyrkan. Kyrkovalsledare Anki Bondesson förklarar saken bland annat med medias stora intresse för valet och möjligheten att förtidsrösta.

– Men framförallt tycker jag att det visar på engagemang och framtidstro. Att människor tycker att Svenska kyrkan är viktig, säger Anki Bondesson i ett pressmeddelande.

En stor del av debatten inför valet kom att handla om en positionering gentemot Sverigedemokraterna, som ökade från knappt sex procent till över 9,2 procent i valet.

Vad gäller de nya ledamöter som tar plats i kyrkomötet nästa höst så handlar det bland andra om Socialdemokraternas toppnamn, Margareta Winberg, tidigare jämställdhetsminister och ambassadör i Brasilien. Andra namnkunniga socialdemokrater är prästen och Palestinaaktivisten Anna Karin Hammar samt Ulla Löfvén, gift med statsministern.

Även den tidigare FN-diplomaten Anders Kompass blir en av 76 S-ledamöter, medan den förra LO-basen Wanja Lundby Wedin behåller sin plats.

Dagen-redaktören Elisabeth Sandlund valdes in för Frimodig kyrka, som i kyrkovalet knep tio mandat och alltså tappade två.

– Mitt övergripande mål är att få Svenska kyrkan att följa kyrkoordningen, att den grundläggande uppgiften är att sprida evangeliet. Tänk om allt som gjordes i Svenska kyrkan testades mot dessa paragrafer, säger hon till Dagen.

Veteranen Dag Sandahl fick dock se sig förbikryssad för Växjö stift av Håkan Sunnliden.

"Det betyder att jag under fem decennier har suttit i mötet men nu gjort mitt. Jag ställde upp efter att för fyra år sedan ha tänkt att det kanske var bra som det var. Det visade sig vara så," kommenterar Dag Sandahl saken på sin blogg.

Tre nomineringsgrupper miste sina gruppledare, varav en var Frimodig kyrkas Bertil Murray.

Lite oväntat kom författaren Göran Skytte med i kyrkomötet för Frimodig kyrka. Det kunde ske sedan Dan Sarkar valt att avsäga sig platsen i kyrkomötet, då han "inte känt rätta lusten för ytterligare en period", skriver nomineringsgruppen på sin Facebook-sida.

Torbjörn Aronson kom in för Kristdemokrater för en levande kyrka, som minskade sin närvaro med fem mandat och kommer att ha sju ledamöter i kyrkomötet.

Framför allt tycker jag det visar på engagemang och framtidstro. Att människor tycker att Svenska kyrkan är viktig, säger Anki Bondesson i ett pressmeddelande.

Kristna scouter får behålla kommunala bidrag

Göteborg. Göteborgs kommunpolitiker har tänkt om. Efter att ha stoppat bidrag till religiös verksamhet, som till exempel Equmenias scouter, finns nu en öppning.