I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Livets ord har flera skolor i Uppsala. Gymnasieskolan byter nu namn. Foto: Samuel Björk, Arkiv

Livets ords kristna gymnasium byter namn

Ansgargymnasiet – det är från och med nu det nya namnet på Livets ords kristna gymnasium i Uppsala. – Vi har en tid funderat på vilket namn som skulle passa bäst. Våra ögon föll på den missionär som kanske betytt allra mest för vårt land, skriver skolchefen Magnus Westergård och pastorn Joakim Lundqvist i ett pressmeddelande.

Nyheter · Publicerad 13:29, 18 jun 2017

Livets ord har bedrivit skola sedan 1985. Under åren har verksamheten utökats med gymnasieskola, särskolor och förskolor. Grundskolan har delats upp i mindre enheter, och dessa har fått nya namn. Men en skola som inte har fått ett nytt namn är gymnasieskolan. Fram tills nu.

Från och med terminsavslutningen byter Livets ords kristna gymnasium i Uppsala namn till Ansgargymnasiet.

– Vi har en tid funderat på vilket namn som skulle passa bäst för att beskriva vad gymnasiet är och vilken uppgift det kan tänkas ha i framtiden, skriver skolchefen Magnus Westergård och pastorn Joakim Lundqvist i ett pressmeddelande.

– Våra ögon föll på den missionär som kanske betytt allra mest för vårt land. När han kom till Sverige, med sin kristna tro och kultur, gjorde det i att vi så småningom upphörde med våra hedniska riter. Troligtvis har ingen påverkat vårt land så mycket som Ansgar, skriver de vidare.

Tack vare honom fick vi år 1008 vår första kristna kung, Olof Skötkonung, påpekar Westergård och Lundqvist. Det hela ledde till att sjuk- och vårdinrättningar kom igång, fattigvård och social omsorg började spridas, kyrkor byggdes upp och skolor började startas, skriver de.

– Vårt land började förändras – till det bättre.

Westergård och Lundqvist påpekar att Ansgar dessutom själv var aktiv i att driva skolor.

– Mot denna bakgrund är vi glada över att meddela att vår skolstyrelse fattat beslut om att Livets Ords kristna gymnasium från och med nu byter namn till: Ansgargymnasiet, avslutas pressmeddelandet.

Skolans program

Ansgargymnasiet har sex program:

Samhällsvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet

Teknikprogrammet

Ekonomiprogrammet

Estetiska programmet (Musik och teater)

Skillnaden mellan 1948 och 2018

Israelkommentar Israelkommentar. Ett starkt land med självförtroende Det har skrivits en hel del om Israel och 70-årsjubileet de senaste veckorna, inte minst här i Världen idag. Och det är onekligen en märkesdag, väl...