Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Levande foster aborterades - trots två ultraljud

Den gravida kvinnan fick veta att hon bar på ett dött foster, något som bekräftades av två ultraljudsundersökningar. Men först efter att hon hunnit få tabletter som stöter ut fostret upptäcktes misstaget. Fostret levde.

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 jul 2013

Kvinnan hade blivit gravid genom provrörsbefruktning men när hon kom till ultraljudet fick hon beskedet att graviditeten avstannat och att fostret var dött. Enligt de gällande rutinerna gjordes ytterligare ett ultraljud för att säkerställa att rätt diagnos ställts, skriver Metro.

Den andra undersökningen gav samma utslag som den första och visade också att kvinnan kunde ha en graviditetsrelaterad sjukdom. För att kontrollera kvinnans sjukdomsbild beställdes ytterligare en ultraljudsundersökning i anslutning till den abort som skulle utföras på Södersjukhuset.

Vid den tredje kontrollen visade det sig att fostret var vid liv, men eftersom kvinnan då redan hunnit få tabletter som stöter ut fostret tvingades hon fullfölja aborten.

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, men beklagar naturligtvis det som har inträffat, säger Margareta Hammarström, verksamhetschef på Södersjukhusets kvinnoklinik, till Metro.
– Ultraljud är en bild av verkligheten och ja, det kan vara svårt att göra ultraljud – särskilt i tidig graviditet. Det är därför vi har rutinen att göra två ultraljud, säger hon.

Södersjukhuset i Stockholm har låtit lex Maria-anmäla det inträffade till Socialstyrelsen.