Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Marie S Nylén grundade Levande familjer tillsammans med dåvarande make Lasse Nylén 1997. Foto: Staffan Swahn / Arkiv

Levande familjer avvecklar i tacksamhet

Efter 21 år i familjens tjänst avvecklar nu organisationen Levande familjer sin verksamhet. – Allt har sin tid, säger direktorn Marie Nylén Utbult och berättar hur tacksam hon är för tiden som varit.

Nyheter · Publicerad 12:22, 4 jul 2018

Sedan 1997 har den ideella riksorganisationen Levande familjer hjälpt Skandinaviens familjer genom rådgivning, läger, kurser, konferenser, seminarier och litteratur. Men nu har en enhällig årsstämma beslutat att avveckla verksamheten och lägga ned föreningen. Detta efter att grundaren och direktorn Marie Nylén Utbult meddelat att hon kommer att sluta som verksamhetsansvarig.

– Att jag slutar känns naturligt. Min kraft räcker inte riktigt till längre för att driva Levande familjer vidare i den form och med den verksamhet vi haft och har, och med det breda ansvar som det handlar om, säger hon.

62-åringen, som grundade organisationen tillsammans med sin dåvarande make Lasse Nylén, berättar att verksamheten inte kommer avslutas helt abrupt, utan att de par och familjer som i nuläget får rådgivning, kommer få fortsätta med det tills de är redo att gå vidare. Övrig verksamhet avslutas också successivt under hösten.

– Allt har sin tid. Det är en ny tid nu.

Marie Nylén Utbult tror att delar av verksamheten kommer att fortsätta – fast i andra former.

– Många rådgivare och medarbetare som har utbildats och tränats under åren fortsätter regionalt med olika hjälpinsatser för landets familjer. Jag är trygg med att Gud har koll på läget, säger hon.

För Marie Nylén Utbults del blir det först en vilopaus, därefter ser hon fram emot mer samarbete med nyblivne maken Roland Utbult.

– Vi är öppna för och nyfikna på Guds plan för oss.

Att avveckla den organisation som varit en stor del av livet tycker Marie Nylén Utbult känns vemodigt, men hon ser främst tillbaka på åren med tacksamhet.

– Precis som när min man Lasse flyttade till himlen så väljer jag tacksamheten.

Jag tackar för de år som varit och känner mig rörd över vad Gud har gjort genom Levande familjer.

Exakt hur många familjer som har fått hjälp genom organisationen vet hon inte, men hon säger att det handlar om tusentals.

– Glädjen över att få hjälpa en enda familj är stor. Det är så många som påverkas när bara en familj blir upprättad, säger hon.

Med tårar i ögonen konstaterar hon att arbetet med Levande familjer har fått henne att förstå hur intresserad Gud är av att hjälpa varje liten människa.

– Hur angelägen är han inte då att hjälpa hela familjen – samhällets grundsten?

För Gud är ingenting omöjligt, säger hon. Vad är nyckeln till en levande familj?

– Att leva nära varandra, se varandra, uppmuntra varandra och aldrig ta varandra för givet. Det är också viktigt att samtala, ha roligt ihop och be tillsammans. Och att leva nära Jesus.

Alliansens Norlén (M) valdes till talman

Talman. Moderaten Andreas Norlén valdes med bred marginal till ny talman i riksdagen. I striden om andre vice talman tänker Socialdemokraterna rösta på...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

OAS-möte hålls i Ljungby

Sommarkonferens. 2019 års sommarmöte för Oasrörelsen kommer att arrangeras i småländska Ljungby, meddelar OAS på sin Facebooksida.