Den rättfärdiges läppar förstår vad som är välbehagligt, de ogudaktigas mun förvränger allt.
Ordspråksboken 10:32

Världen idag

Landsting anmäls - erbjuder gratis kondomer från elva års ålder

Fyra norrländska landsting har gått samman i en gemensam kampanj där unga kan få preventivmedel kostnadsfritt via sajten gratiskondomer.nu. När man beställer får man fylla i hur gammal man är och åldersspannet börjar på elva år. Nu har kampanjen anmälts till Socialstyrelsen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 22 mar 2013

"Hjälp oss befria Norrland från könssjukdomar". Det är ett av budskapen på sajten där den som är elva år och uppåt och bor i någon av de fyra nordligaste landstingens kommuner kan beställa gratis kondomer som sedan kommer hem i ett anonymt, vitt kuvert. Syftet med satsningen är att stoppa könssjukdomen klamydia. För att få kondomer kostnadsfritt ska beställaren uppge adress, ålder och kön. Under kön kan man välja på tre olika alternativ: tjej, kille och "annat".

Men att barn kan beställa kondomer gratis väcker reaktioner och nu har initiativet anmälts till Socialstyrelsen av en privatperson som menar att landstingens kondomkampanj är olaglig.
"När landsting uppmanar barn på 11 år och uppåt, med möjlig könsobestämdhet, till sexuella aktiviteter är det både skamligt och olagligt", står det i anmälan enligt Dagens medicin.

Eva-Britt Carlsten, projektsamordnare hiv/STI-prevention vid landstinget i Västerbotten, säger till Västerbottens-Kuriren att man inte behöver beställa kondomer för att man vill ha sex "utan för att man kanske vill bekanta sig med dem genom att öppna förpackningen, blåsa upp dem eller känna på dem".

Sedan gratiskondomer.nu startades 2009 har elva år varit nedre åldersgräns, men enligt Carlsten är det sällan någon under 15 år som beställer kondomer från sajten.

– Det finns alltid en nyfikenhet, även bland yngre personer. Vi vill att man tidigt ska tänka på att kroppen är viktig och värd att skydda. Är det något dramatiskt med kondomer så kan det bli väldigt konstigt, säger hon.

Anmärkningsvärt om vigselplikt av Löfven

Ledare Statsministern vill tvinga alla präster viga samkönade I en stort uppslagenintervju med Kyrkans Tidning den 22 juni ger sig statsminister Stefan Löfven in i debatten om vigselrätt kontra vigselplikt i...

Löfven: ”Alla präster ska viga samkönade”

Kyrkopolitik. Ingen präst i Sverige ska kunna säga nej till att viga samkönade par. Det sa statsminister Stefan Löfven i en intervju med Kyrkans Tidning....