Löna inte ont med ont, sträva efter det som är gott inför alla människor.
Romarbrevet 12:17

Världen idag

De nya lagarna ska bland annat skydda minoriter från att dödas av uppretade folkmassor, tvingas att konvertera till islam eller att giftas bort mot sin vilja. Men kritiker är tveksamma till om lagändringarna kommer ha någon verkan i praktiken. Foto: B.K. Bangash / AP / TT

Lagändringar stärker skydd för religiösa minoriteter

Pakistan har skärpt straffen för en del brott som drabbar religiösa minoriteter, och även kriminaliserat masslynchning. Kritiker menar dock att det som behövs inte är nya lagar, utan att polisen följer de lagar som redan finns.

Nyheter · Publicerad 08:27, 16 feb 2017

Lagändringarna antogs av nationalförsamlingen den 6 februari och måste undertecknas av presidenten innan de träder i kraft.

Syftet är att skydda bland annat minoriter från att dödas av uppretade folkmassor, tvingas att konvertera till islam eller att giftas bort mot sin vilja.

Nytt är att lynchning, alltså riktat våld från en uppretad folkmassa, kriminaliseras. Dessutom höjs straffen för uppvigling till sekteristiskt våld, liksom för tvångskonvertering och påtvingade äktenskap för minderåriga och icke-muslimska kvinnor.

Wilson Chowdhry, ordförande för British Pakistani Christian Association, säger till Christian Post att han hoppas att de nya lagarna inte stannar på pappret.

– Det finns redan i dag lagar som skulle kunna brukas när det handlar om våldsamt upplopp, men de används sällan, och när de gör det misslyckas det, eftersom människor är rädda för att vittna, säger han i ett uttalande.

Exempelvis friades nyligen samtliga 115 personer som misstänktes för att ha brännt ner över 150 kristna hem efter påståenden om hädelse 2013.

– Det är implementeringen av lagarna som är problemets kärna, liksom polisens brist på vilja, vilket hänger ihop med mutkulturen och fientligheten mot "orena" kristna, säger Wilson Chowdhry.

Andra kristna företrädare är mer hoppfulla, såsom Samuel Pyara, ordförande för organisationen Bright Future Society.

– Mobbmentaliteten har blivit en del av sättet att tänka. Det fanns ett stort behov av kriminalisering, och vi uppskattar regeringens agerande, säger han till Asia News om kriminaliseringen av lynchning.

Lagändringarna skäper straffet för poliser som åsidosätter eller struntar i gällande regler.

Desstom höjs straffet för den som medvetet ger felaktig information till en statlig tjänsteman; om det brott som någon felaktigt utpekas för är belagt med dödsstraff kan personen som for med osanning dömas till sju års fängelse – något som skulle kunna avskräcka människor från att rikta falska anklagelser om hädelse exempelvis mot kristna.

Lagändringen innehåller även höjda maxstraff för den som använder sig av högtalare för att underblåsa religiöst, sekteristiskt, och etniskt hat, vilket man hoppas ska förmå en del imamer att tona ner sina predikningar. Att anordna samlingar och processioner utan myndigheternas tillstånd ska också straffas hårdare.

Vidare höjs det möjliga fängelsestraffet för att "medvetet bruka ord för att kränka en människas religiösa känslor", från ett till tre år i fängelse.

– Tyvärr tvivlar jag på att någon av dessa lagar kommer att leda till större förändringar. Vi har trots allt haft en lag mot slavarbete i 27 år, samtidigt som slaveriet bara tilltagit sedan dess, konstaterar Wilson Chowdhry.

Det är implementeringen av lagarna som är problemets kärna, liksom polisens brist på vilja, vilket hänger ihop med mutkulturen och fientligheten mot "orena" kristna.

Henriksson vill inte gå före i abortfrågan

Abort. KD avvaktar Socialstyrelsens möte med läkare Socialminister Annika Strandhäll (S) vill inte slå fast att sena aborter inte får avslutas ända in i 22:a graviditetsveckan. Men KD kommer inte att...

Ryssland tiger om Wallenberg

Brott. Den ryska säkerhetstjänsten vill inte offentliggöra dokument som skulle kunna kasta ljus över Raoul Wallenbergs död. Det kan ske först 2022, är...

Om religion inte hör hemma bland politik, så hör politik inte hemma bland religion.

Gästkrönika Jens Charliesson Det borde vara en dubbelriktad gata, den där uppfattningen att religion ska hållas utanför politiken. Det är ju så man tycker i dagens Sverige, att...

Avböjer "skyddsring" vid synagogan

Antisemitism. Judisk förening oroad för säkerhet den 30 september Den judiska församlingen i Göteborg önskar att de som vill skydda stadens judar när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar den 30 september, inte...