Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Irakisk polis vaktar St Josefs kyrka i Bagdad inför en julgudstjänst 2013. Kyrkan är inte en av de åtta som nu stängts. Foto: Karim Kadim / AP Photo / TT

Kyrkor stänger i Bagdad

Åtta katolska kyrkor har nyligen stängts i södra delen av Bagdad, sedan samfundet konstaterat att det finns alltför få troende kvar i området. Det rapporterar organisationen International Christian Concern, ICC.

Nyheter · Publicerad 11:20, 8 aug 2017

Under den förra diktatorn Saddam Hussein levde kristna i flera olika bostadsområden i Bagdad. Problemen började på allvar 2005, då konflikten mellan sunni- och shiamuslimer började spilla över på de kristna, uppger organisationen.

Många kristna fick kuvert med pistolkulor och dödshot från sunnitiska extremister, vilket bidrog till att tusentals lämnade huvudstaden. Enligt ICC var 40 procent av de irakier som flydde landet mellan 2003 och 2007 kristna.

– I början av 2006 lämnade vi vårt hem efter att ha fått ett brev med budskapet at vi hade 48 timmar på oss att lämna vårt hem om vi inte skulle bli dödade, berättar Seza, en tidigare bagdadbo, för ICC.

– Jag har fortfarande kvar kuvertet och de tre kulorna som låg i det.

En annan kristen från Bagdad, Sargon, säger till ICC att våldet under åren fram till 2010 var i det närmaste urskillningslöst, även om de kristna drabbades särskilt.

– Jag brukade se döda kroppar på gatan varje dag när jag kom hem från arbetet, och ibland sov vår son hos vänner eller släktingar; efter klockan 18 fanns det under 2005 en stor risk för att bli dödad om man kom till vårt kvarter, eller så var gatan avspärrad, berättar han.

Familjen lämnade slutligen staden efter att terrorister monterat sprängmedel vid deras ytterdörr vid två tillfällen.

Nästa stora flyttvåg från Bagdad gick i slutet av 2010, sedan sex män stormat in i en syrisk-katolsk kyrka under en kvällsgudstjänst den 31 oktober, och börjat döda gudstjänstbesökarna. När polisen kom till platsen sprängde sig gärningsmännen till döds. Femtioåtta kristna miste livet.

Enligt en förteckning på Internet fanns det 48 kyrkor i Bagdad 1999, varav 23 tillhörde den katolska kaldeiska kyrkan.

Vad vill våra partier göra i praktiken?

Ledare God ideologi inte tillräckligt Politiskt arbete har med nödvändighet två sidor.  Det finns en praktisk sida, som handlar om att lösa konkreta samhällsproblem. Olof Palmes ord...