I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Kyrkobesökare sköts ihjäl på nyårsnatten

Minst 14 människor som firat in det nya året i sina kyrkor sköts ihjäl av flera gärningsmän i delstaten Rivers i Nigeria, uppger en poliskälla för AFP. Minst tolv personer fördes till sjukhus med skottskador.

Nyheter · Publicerad 18:14, 2 jan 2018

Enligt tidningen Nigeria Independent ska två grupper av förövare ha samordnat en attack mot människor som återvände hem efter att firat nyåret i olika kyrkor i städerna Omoku och Aligwu.

Bland de döda fanns fyra medlemmar av en familj, däribland ett gift par, uppger tidningen Punch. Tidningen hade talat med ett ögonvittne som sa att alla nyårsrakter och smällar som sköts upp i luften gjort det svårt för omgivningen att förstå att det samtidigt inträffade en massaker.

Det är det senaste i raden av våldsdåd i den oljerika regionen, där det finns flera beväpnade och rivaliserande gäng som ofta har blodiga uppgörelser.

Men även i delstaten Kwara verkade våldsverkade ha siktat in sig på just nyårsfirandet, som enligt en del muslimer inte är förenligt med islam.

Uppemot 25 personer skadades i staden Ilorin när ungdomar gav sig på kyrkor och moskéer där människor firade in det nya året, skriver nigerianska media.

Bland annat kastade gärningsmännen in smällare i kyrkor och moskéer, skriver Bella Naija. I Taiwo Isale vandaliserades en metodistkyrka, medan en Maria-staty krossades i helige Josefs katolska kyrka. En moské vandaliserades också, och flera personer som samlats skadades.

Guvernören i Kwara, Abdulfatah Ahmed, fördömde enligt delstatens hemsida angreppen som "brottsliga, sataniska och främmande för staten".

Den 23 december attackerade en ensam gärningsman kristna som samlats i en kyrka i Nindem i delstaten Southern Kaduna, och sköt ihjäl fyra personer, uppger tidningen Punch.

Rumänien ska flytta ambassad till Jerusalem

Israel. Som första europeiska land tänker Rumänien flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem. Det beskedet gav ledaren för landets regeringsparti i...

Undfallande Stefan Löfven inför indisk religionsförföljelse

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Indiens premiärminister Narendra Modi har besökt Sverige. Det är inget ovanligt att svenske statsministern möter ledaren för världens största...