Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Kyrko-Sverige går in i bön

Bön ensam, ihop med frun, i församlingar och på nationella bönedagar. Januari är månaden då Sveriges kristna kliver in i bönens värld på allvar.

Nyheter · Publicerad 09:01, 4 jan 2017

– Som Guds folk står vi inför en möjlighet att gå in i en ny årstid, något som Gud har förberett. Men det finns också en risk att vi missar det, säger Per-Åke Eliasson, pastor i församlingen Kristet Center i Örebro, som bjuder in till Nationella bönedagar med start på torsdag.

Där kommer kända förkunnare att inspirera till bön, bland annat Daniel Alm, ledare för Pingst Sverige, Curt Johansson och den norske församlingspionjären Birger Wroldsen.

– Jag har utmanat varje talare att utifrån sin förkunnelse utkristallisera tre böneinriktningar. Utifrån dem ska vi sedan be igenom tilltalen och budskapen, säger Per-Åke Eliasson.

Själv upplever han att Sverige är på väg in i en ny tid, en ny säsong. Dels rent andligt.

– Det handlar om vad Gud vill göra i vårt land, säger Per-Åke Eliasson, som också väntar sig ett skifte mot ett hårdare politiskt samtalsklimat i Sverige.

Guds svar på detta, menar han, är att församlingen kommer på fötter.

– Vi ska be att Guds församling ska resa på sig, att den ska bli levande och livgivande.

Vid nätverket Sverigebönen uppmanar man troende i hela landet att låta januari vara en tid av mycket bön.

– Ta vara på det som sker av bön i din församling och i ditt närområde, uppmanar Torbjörn Erling, samordnare för Sverigebönen.

– Åk gärna till andra platser i landet där du vet att det arrangeras bön och, inte minst, ta gärna tid att söka Gud i det fördolda, för din egen förnyelse.

Tiden i den "egna kammaren” kan bli väldigt dyrbar, menar han.

– Här kan vi lyssna till Herren och få tag på hans tilltal till oss inför året, säger Torbjörn Erling, som själv avsatte nyårsdagen för bön och fasta ihop med sin hustru.

– Den personliga bönen i hemmen är något vi behöver återta, säger han.

Själv inspireras Torbjörn Erling just nu av två nyckelord: "uthållighet” och ”plötsligt”.

– Låt oss inte sluta be även om vi inte alltid ser synligt resultat av bönen. Vi kan i stället gå med en förväntan på att Herren kommer att svara när vi ropar. Och det kan ske plötsligt. Detta visar historien – att när Gud har svarat på vår bön och när Anden har fallit, så har det ofta skett plötsligt.

– Vi ska också be att de skakningar vi sett under 2016 ska leda till ett sant uppvaknande, fortsätter han.

Församlingar runtom i landet har under årets första veckor utlyst bön och även fasta, och på många platser är samlingarna ekumeniska.

På flera håll genomförs även sådan bön under den årliga ekumeniska böneveckan för kristen enhet, 18-25 januari. I år är temat för den veckan "Försoning – Kristi kärlek lämnar oss inget val”.

Före detta mormon: Bibeln öppnade mina ögon

Vittnesbörd. Efter 40 år som mormon började Christina Hanke läsa Bibeln med nya ögon. ”Wow, har det här stått här hela tiden?” tänkte hon. I dag är hon kristen...

Mormonkyrkan: Vi förbjuder inte tvivel

Mormonism. Den bild som framkommit om Mormonkyrkan de senaste dagarna stämmer inte. Det menar Ingrid Nilsson, informationschef för församlingen i Sverige. – Vi...

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...

Hård intern kritik mot Socialdemokraternas skolutspel

Konfessionella skolor. En rad starka reaktioner har följt på Socialdemokraternas valutspel förra veckan om att sätta stopp för konfessionella friskolor. Populistiskt och...