Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Kyrka tömmer fond för att stödja Sveriges judar

Att stödja de judiska församlingarna i Stockholm och Göteborg samt en barnby i Israel. Det är syftet när församlingen Staden på berget Horred nu löser upp en fond och skänker bort tiondet av pengarna.

Nyheter · Publicerad 14:00, 14 mar 2018

UPPDATERAD

Församlingen Staden på berget i Horred har sedan 1994 drivit den kristna skolan Lete­bo­skolan. För att garantera skolans finansiering startades en fond ifall bidrag från kommunen och staten i framtiden skulle utebli.

Pengarna i fonden har aldrig behövt användas och på det senaste årsmötet togs beslut om att upplösa fonden. 

– Vår skola har blivit så stor, och om vi skulle använda pengarna i fonden skulle de bara räcka i två dagar för att täcka alla löner, säger Kai Serholt, pastor i Staden på berget.

För fondens summa på mellan 200 000 till 250 000 kronor ska ett tionde ges. Det är av den summan, 20 000- 25 000, som pengar ska riktas till tre olika judiska projekt.

En tredjedel ska gå till barn i Israel som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar utan bor i barnbyar som drivs av Förenade Israelinsamlingen.  

– Eftersom pengarna var tänkta till att gå till barnen på Leteboskolan så vill vi se till att pengarna också går till barn, säger Kai Serholt. 

Han berättar att generalsekreteraren för Förenade Israelinsamlingen, Ulf Cahn, blev mycket tacksam och glad för initiativet. 

– Jag har förtroende för arbetet som han driver och det är viktigt att veta vad pengarna går till, säger Kai Serholt. 

De resterande två tredjedelarna kommer att skänkas till den judiska församlingen i både Malmö och Göteborg. 

– Vi känner att det är så viktigt att gå tillbaka till våra rötter. När de vita bussarna kom till Sverige kom de bland annat till Horred, säger Kai Serholt.

Han berättar också att en av initiativtagarna till församlingen Staden på berget var med och tog emot judar när de kom till Horred.

– Därför hade vi detta dna redan när kyrkan startade, säger han. 

Församlingen har tidigare haft kontakt med den judiska församlingen i Göteborg. Man har också sedan tidigare stöttat den judiska församlingen i Malmö. 

– Vi står med judar och ber för dem liksom vi också står med i andra saker, säger Kai Serholt. 

Övriga delar av skolfonden i Horred ska gå till nybyggnation av församlingens kristna grundskola.

Vi står med judar och ber för dem liksom vi också står med i andra saker.

Kinas kristna ledare möter ökat våld med historisk deklaration

Förföljelse. I en frimodig proklamation har 279 kristna ledare i Kina gått ut och markerat emot de tilltagande övergreppen på kristna och kristen tro i landet....

Miljön en kärnpunkt i skapelseuppdraget

Ledare Profetröster behöver slå larm Ett kristet perspektiv handlar om att granska och analysera samhällsutvecklingen med Bibeln som karta och kompass. Det kräver ett stort mått av...