I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Foto: TT

Kyrka kallade Jesus "hen"

Svenska kyrkan i Västerås kallade Jesus för "hen" i en gudstjänstannons. Tilltaget har väckt starka reaktioner.

Nyheter · Publicerad 17:45, 28 dec 2017

"Hen föddes när de lyckliga föräldrarna Maria och Josef var på resande fot." Så stod det i en lokal gudstjänstannons som Svenska kyrkan i Västerås publicerade.

Att välja det könsneutrala pronomenet hen för Jesus var inget som stärkte julfriden i staden. Nu kryper Svenska kyrkan till korset efter att ha hen-förklarat Jesus i annonsen – vilket väckt starka reaktioner, positiva som negativa.

"Om någon blivit sårad av vår formulering, så var det inte avsikten", säger domprost Susann Senter i ett pressmeddelande.

På sistone har Svenska kyrkan i Västerås ägnat sig åt likabehandlingsfrågor.

– Då blev vi uppmärksammade på hur lätt vi kodar varandra, så vi tyckte det var lite frimodigt att inte könskoda Jesus, säger Susann Senter till SVT Nyheter Västmanland.

Hon betonar att den som är trygg i att tala om Jesus som "han" ska fortsätta med det.

SVT Nyheters tittare ser ut att göra det. En omröstning som finns på lokalkanalens hemsida visar att 81 procent av drygt 16 000 röstande personer anser att Jesus ska kallas "han".

Många personer har kommenterat nyheten på Facebook.

"För mej som kristen och medlem av Svenska kyrkan är denna ständiga strävan efter att tillrätta lägga religionen för att vara politiskt korrekt, kränkande" skriver en kvinna.

"Svenska Kyrkan har fått totalt hjärnsläpp! Dom gör ju allt för att bli av med sina medlemmar!", skriver en man.

Rumänien ska flytta ambassad till Jerusalem

Israel. Som första europeiska land tänker Rumänien flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem. Det beskedet gav ledaren för landets regeringsparti i...

Undfallande Stefan Löfven inför indisk religionsförföljelse

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Indiens premiärminister Narendra Modi har besökt Sverige. Det är inget ovanligt att svenske statsministern möter ledaren för världens största...