Stå upp, var ljus, ty ditt ljus kommer,och Herrens härlighet går upp över dig.
Jesaja 60:1-6

Världen idag

Foto: TT

Kyrka kallade Jesus "hen"

Svenska kyrkan i Västerås kallade Jesus för "hen" i en gudstjänstannons. Tilltaget har väckt starka reaktioner.

Nyheter · Publicerad 17:45, 28 dec 2017

"Hen föddes när de lyckliga föräldrarna Maria och Josef var på resande fot." Så stod det i en lokal gudstjänstannons som Svenska kyrkan i Västerås publicerade.

Att välja det könsneutrala pronomenet hen för Jesus var inget som stärkte julfriden i staden. Nu kryper Svenska kyrkan till korset efter att ha hen-förklarat Jesus i annonsen – vilket väckt starka reaktioner, positiva som negativa.

"Om någon blivit sårad av vår formulering, så var det inte avsikten", säger domprost Susann Senter i ett pressmeddelande.

På sistone har Svenska kyrkan i Västerås ägnat sig åt likabehandlingsfrågor.

– Då blev vi uppmärksammade på hur lätt vi kodar varandra, så vi tyckte det var lite frimodigt att inte könskoda Jesus, säger Susann Senter till SVT Nyheter Västmanland.

Hon betonar att den som är trygg i att tala om Jesus som "han" ska fortsätta med det.

SVT Nyheters tittare ser ut att göra det. En omröstning som finns på lokalkanalens hemsida visar att 81 procent av drygt 16 000 röstande personer anser att Jesus ska kallas "han".

Många personer har kommenterat nyheten på Facebook.

"För mej som kristen och medlem av Svenska kyrkan är denna ständiga strävan efter att tillrätta lägga religionen för att vara politiskt korrekt, kränkande" skriver en kvinna.

"Svenska Kyrkan har fått totalt hjärnsläpp! Dom gör ju allt för att bli av med sina medlemmar!", skriver en man.

USA:s statsapparat står utan pengar

Skuldtak. Majoriteten i USA:s senat säger nej till en uppgörelse som skulle förhindra att federala myndigheter stängs ned. USA:s statsapparat står därmed utan...

Tre viktiga faktorer i migrationsdebatten

Ledare Svenska värderingar kontra sanna värderingar En företagsledare som gjort missbedömningar i den storleksordning som våra politiker gjort de senaste åren – i frågor om migration, integration,...