Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Kristen succéfilm går upp på svenska biografer

Den amerikanska, kristna filmen ”I can only imagine” visas snart på biografer i Sverige. Filmen handlar om musikern Bart Millards liv och hur låten med samma namn som filmen kom till. Trots relativt liten budget har filmen nått topplaceringar i USA.

Nyheter · Publicerad 17:25, 2 aug 2018

Bart Millard växer upp tillsammans med sin pappa som misshandlar honom både psykiskt och fysiskt. Relationen förändras när pappan, på sin dödsbädd, kommer till tro på Jesus. Flera år senare inspireras Bart Millard av relationen till sin far då han skriver låten ”I can only imagine” (Jag kan bara föreställa mig) som handlar om hur det kommer bli att möta sin himmelske fader efter döden.

Detta är handlingen i filmen ”I can only imagine” som baserar sig på musikern Bart Millards liv.

Låten ”I can only imagine” uppges vara den mest sålda kristna singeln någonsin i USA. På svenska finns den med gruppen Folk och heter då "Inga ord kan beskriva". Nu har även filmen blivit en succé. När den gick upp på biograferna den 16 mars hamnade den genast på topplistorna. Efter den första visningshelgen hade den inbringat 17 miljoner dollar och placerat sig på plats nummer tre av landets mest sedda biofilmer.

”Trosfilmer utmanar Hollywood” skrev tidningen The Guardian och föreslog att Hollywood borde vända sig till Gud i tider då branschen präglas av sextrakasserier och minskad biljettförsäljning.

”I can only imagine” placerade sig över den hårt promotade Hollywoodfilmen ”Love, Simon” som handlar om en tonåring som kommer ut som homosexuell och som hade premiär samma helg, konstaterade flera tidningar. Detta skedde trots att den kristna filmen endast hade en budget på sju miljoner dollar och trots att den visades på betydligt färre biografer än ”Love, Simon”, skrev man.

I slutet av juni skrev Christian Post att ”I can only imagine” slog nya rekord då den hade placerat sig på första platsen över mest sålda dvd:er i USA.

Nu får även svenska biobesökare chans att se filmen. Den 10 augusti går den upp på SF-biografer runt om i landet.

”Den inspirerande och gripande historien bakom bandet MercyMe's hitlåt I Can Only Imagine …”, beskriver SF filmen på sin hemsida.

Bart Millard gläds och förvånas över filmens framgångar.

– Det är galet. Jag kan inte förstå att så många människor har gått ut för att se filmen. Jag hade aldrig trott att något sådant här skulle hända nästan 20 år efter att jag skrev en sång, sa han i ett videoklipp efter premiärhelgen.

I efterhand har han sagt att han var tvungen att titta på filmen flera gånger för att kunna se den från ett utifrån-perspektiv. Han har även berättat att han tyckte att det var märkligt att någon ansåg att hans liv var så intressant att det var värt att göra en film av. Nu gläds han över hoppet som han tror att filmen ger.

– Om du hade frågat mig om en person som Gud inte kan nå så hade jag svarat ”min pappa”. Men nu är vi här och talar om den här fantastiska historien om försoning. Så länge som vi andas finns det hopp. Så länge som vi är här är ingen onåbar för Kristus, säger han i ett videoklipp.

I can only imagine

Skådespelare:
J. Michael Finley som Bart Millard, countrysångaren Dennis Quaid som Barts pappa, Nicole DuPort som Amy Grant

Regissör:
”Erwin brothers” – Andrew Erwin, Jon Erwin

Produktionsbolag:
Kevin Downes Productions, Mission Pictures International

Sverigepremiär:
10 augusti

Åldersgräns:
11 år (Sverige)

Att sprida evengeliet är församlingens uppdrag

Ledare Tid att evangelisera Varje församling behöver ha en gementänkt strategi för lokal evangelisation och mission i sitt närområde. Att sprida evangeliet till sitt närområde...