Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Fabi Yaqoub, tio år, och Gabriel Touma, nio år, är två elever som deltar i insamlingskampanjen. De håller i hygienartiklar som skänkts till insamlingen, framför en plansch från elevernas arbete på temat tacksamhet. Foto: Privat

Kristen skola i Norrköping hjälper hemlösa

Mellanstadieklasserna på Johannesskolan, en kristen skola i Norrköping, samlar denna advent in kläder och annat som ska skänkas till stadens hemlösa.

Nyheter · Publicerad 07:07, 7 dec 2017

Insamlingen startade i måndags och avslutas den 15 december, berättar Daniel Yalin, som är lärare för eleverna i fjärde klass.

– Vi hade tacksamhet som tema förra månaden, då vi talade om att vi inte kan ta något i våra liv för givet, och att allt är en gåva från Gud, säger han.

– Det gjorde att det blev naturligt att knyta an till insamlingen, och att vi behöver dela med oss av vårt överflöd.

Idén med en adventsinsamling för utsatta uppstod förra året, då eleverna i sjätte klass ville göra en insats.

– Från började sökte vi efter något projekt genom Open Doors som vi kunde stödja. Men eftersom det inte fanns något konkret just då så valde eleverna att göra en insats lokalt, säger Daniel Yalin.

Det årets insamling ledde till att eleverna kunde lämna över fem flyttkartonger fulla med gåvor till den öppna verksamhet för bland annat hemlösa som drivs av den ekumeniska organisationen Hela människan, Ria.

I år lär kartongerna bli fler. Samtliga tre klasser i mellanstadiet deltar i kampanjen, och Daniel Yalin gör sitt bästa för att sprida information om insamlingen i skolans nätverk och via sociala medier.

– Vi tar till exempel gärna emot hygienprodukter, kläder och fungerande mobiler med laddare, säger han.

– Just nu sorterar vi allt vi får in i kategorier, så att det blir lättare för dem som tar emot sakerna den 15 december.

Hemlöshet är ett växande problem i Norrköping, där antalet personer i hemlöshet har fördubblats på fem år, skriver Norrköpings Tidningar.

När socialförvaltningen i september i år undersökte hur många personer som befinner sig i någon form av hemlöshetssituation hamnade siffran på 1 145, vilket var en ökning med 108 personer sedan 2016.

Det är framför allt bostadsbristen som är orsaken till problemet, enligt ansvariga politiker.

Adaktusson: "Återupprätta relationen med Israel"

Talar i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...

Valet i Bayern slutade i en katastrof för kristsociala CSU

Nyhetskommentar Utrikeskommentar. Framgångar leder inte sällan till mättnad, lättja, självgodhet och en osund självbild. Psykologiska element som dessa finns förvisso bakom...