Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Kristen bagare i HD på tisdagen

Kan en bagare vägra leverera en bröllopstårta till ett samkönat par med hänvisning till sin kristna tro — eller bryter han då mot anti-diskrimineringslagar? Den uppmärksammade dispyten från Colorado gick på tisdagen upp i USA:s Högsta domstol.

Nyheter · Publicerad 21:00, 5 dec 2017

Ytterst handlar "bröllopstårte-fallet", som det kallas i USA, om hur principen om allas likhet står sig gentemot landets grundlagsskyddade religionsfrihet.

Det var 2012 som Jack Phillips, som äger Masterpiece Cakeshop i Lakewood i Colorado, avböjde att göra en tårta till ett samkönat pars bröllopsfest. Phillips, som ser sig själv som en konstnär, har i flera domstolar argumenterat för att han inte kan tvingas göra konst som strider mot hans religion.

– Varje amerikan borde vara fri att välja vilken konst de vill skapa och vilken konst de inte vill skapa, utan rädsla för orättvisa bestraffningar från staten, sade Phillips nyligen vid ett massmöte med grupper som stödjer honom, enligt nyhetsbyrån AP.

Bland dessa finns konservativa politiker och religiösa organisationer.

Det samkönade paret, Charlie Craig och David Mullins, har en rad medborgarrättsorganisationer och hbtq-grupper på sin sida. De hävdar att de utsatts för diskriminering – och att religion inte kan användas för att göra undantag från anti-diskrimineringslagar. Hbtq-grupperna fruktar att argumentet om konstnärlig frihet kan appliceras på det mesta – från läkartjänster till florist- och läraruppdrag – om Phillips får rätt.

Båda sidor ska i dag lägga fram sina argument för de nio domarna i Högsta domstolen i Washington DC. Det är oklart när domstolen fattar sitt beslut.

Sommaren 2015 blev samkönade äktenskap lagligt i hela USA, genom ett beslut i Högsta domstolen.

Trump-administrationen har tagit parti för den kristne bagaren från Colorado.

Även flera liknande ärenden, bland annat för blomsterhandlare och fotografer har varit uppe i rätten. Det har lett till att värnandet om religions- och samvetsfriheten blivit en ännu mer central kampfråga för evangeliska kristna i USA de senaste åren.

Före detta mormon: Bibeln öppnade mina ögon

Vittnesbörd. Efter 40 år som mormon började Christina Hanke läsa Bibeln med nya ögon. ”Wow, har det här stått här hela tiden?” tänkte hon. I dag är hon kristen...

Mormonkyrkan: Vi förbjuder inte tvivel

Mormonism. Den bild som framkommit om Mormonkyrkan de senaste dagarna stämmer inte. Det menar Ingrid Nilsson, informationschef för församlingen i Sverige. – Vi...

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...

Hård intern kritik mot Socialdemokraternas skolutspel

Konfessionella skolor. En rad starka reaktioner har följt på Socialdemokraternas valutspel förra veckan om att sätta stopp för konfessionella friskolor. Populistiskt och...