Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Kristen bagare i HD på tisdagen

Kan en bagare vägra leverera en bröllopstårta till ett samkönat par med hänvisning till sin kristna tro — eller bryter han då mot anti-diskrimineringslagar? Den uppmärksammade dispyten från Colorado gick på tisdagen upp i USA:s Högsta domstol.

Nyheter · Publicerad 21:00, 5 dec 2017

Ytterst handlar "bröllopstårte-fallet", som det kallas i USA, om hur principen om allas likhet står sig gentemot landets grundlagsskyddade religionsfrihet.

Det var 2012 som Jack Phillips, som äger Masterpiece Cakeshop i Lakewood i Colorado, avböjde att göra en tårta till ett samkönat pars bröllopsfest. Phillips, som ser sig själv som en konstnär, har i flera domstolar argumenterat för att han inte kan tvingas göra konst som strider mot hans religion.

– Varje amerikan borde vara fri att välja vilken konst de vill skapa och vilken konst de inte vill skapa, utan rädsla för orättvisa bestraffningar från staten, sade Phillips nyligen vid ett massmöte med grupper som stödjer honom, enligt nyhetsbyrån AP.

Bland dessa finns konservativa politiker och religiösa organisationer.

Det samkönade paret, Charlie Craig och David Mullins, har en rad medborgarrättsorganisationer och hbtq-grupper på sin sida. De hävdar att de utsatts för diskriminering – och att religion inte kan användas för att göra undantag från anti-diskrimineringslagar. Hbtq-grupperna fruktar att argumentet om konstnärlig frihet kan appliceras på det mesta – från läkartjänster till florist- och läraruppdrag – om Phillips får rätt.

Båda sidor ska i dag lägga fram sina argument för de nio domarna i Högsta domstolen i Washington DC. Det är oklart när domstolen fattar sitt beslut.

Sommaren 2015 blev samkönade äktenskap lagligt i hela USA, genom ett beslut i Högsta domstolen.

Trump-administrationen har tagit parti för den kristne bagaren från Colorado.

Även flera liknande ärenden, bland annat för blomsterhandlare och fotografer har varit uppe i rätten. Det har lett till att värnandet om religions- och samvetsfriheten blivit en ännu mer central kampfråga för evangeliska kristna i USA de senaste åren.

Löfven redo kompromissa för en ny regering

Politik Socialdemokraternas Stefan Löfven är redo att försöka bilda en ny regering. Han öppnar upp för kompromisser med borgerliga partier.

Hans ovilja att viga homopar har resulterat i hård debatt

Göteborg. Den nya kyrkoherden i Mölndals pastorat, Carl Sjögren, debatteras just nu på sociala medier. Orsaken är en intervju i Mölndals-Posten, där han uppger...

Varför tiger medierna om Elidas Israelresa?

Ledare Journalistik om Israel Medieuppbådet var stort när Elida anlände till Israel i förra veckan. Från israeliska medier vill säga. Stora tv-kanaler och tidningar var på plats...

Viger inte homopar – har stort stöd i Stockholmsförsamling

Vigsel. Ytterligare en nytillträdd kyrkoherde har kritiserats för att han inte vill viga homosexuella par, Petter Sundelius i Stockholmsförsamlingen S:t...