Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Kristen bagare i HD på tisdagen

Kan en bagare vägra leverera en bröllopstårta till ett samkönat par med hänvisning till sin kristna tro — eller bryter han då mot anti-diskrimineringslagar? Den uppmärksammade dispyten från Colorado gick på tisdagen upp i USA:s Högsta domstol.

Nyheter · Publicerad 21:00, 5 dec 2017

Ytterst handlar "bröllopstårte-fallet", som det kallas i USA, om hur principen om allas likhet står sig gentemot landets grundlagsskyddade religionsfrihet.

Det var 2012 som Jack Phillips, som äger Masterpiece Cakeshop i Lakewood i Colorado, avböjde att göra en tårta till ett samkönat pars bröllopsfest. Phillips, som ser sig själv som en konstnär, har i flera domstolar argumenterat för att han inte kan tvingas göra konst som strider mot hans religion.

– Varje amerikan borde vara fri att välja vilken konst de vill skapa och vilken konst de inte vill skapa, utan rädsla för orättvisa bestraffningar från staten, sade Phillips nyligen vid ett massmöte med grupper som stödjer honom, enligt nyhetsbyrån AP.

Bland dessa finns konservativa politiker och religiösa organisationer.

Det samkönade paret, Charlie Craig och David Mullins, har en rad medborgarrättsorganisationer och hbtq-grupper på sin sida. De hävdar att de utsatts för diskriminering – och att religion inte kan användas för att göra undantag från anti-diskrimineringslagar. Hbtq-grupperna fruktar att argumentet om konstnärlig frihet kan appliceras på det mesta – från läkartjänster till florist- och läraruppdrag – om Phillips får rätt.

Båda sidor ska i dag lägga fram sina argument för de nio domarna i Högsta domstolen i Washington DC. Det är oklart när domstolen fattar sitt beslut.

Sommaren 2015 blev samkönade äktenskap lagligt i hela USA, genom ett beslut i Högsta domstolen.

Trump-administrationen har tagit parti för den kristne bagaren från Colorado.

Även flera liknande ärenden, bland annat för blomsterhandlare och fotografer har varit uppe i rätten. Det har lett till att värnandet om religions- och samvetsfriheten blivit en ännu mer central kampfråga för evangeliska kristna i USA de senaste åren.

Vad vill våra partier göra i praktiken?

Ledare God ideologi inte tillräckligt Politiskt arbete har med nödvändighet två sidor.  Det finns en praktisk sida, som handlar om att lösa konkreta samhällsproblem. Olof Palmes ord...