Stå upp, var ljus, ty ditt ljus kommer,och Herrens härlighet går upp över dig.
Jesaja 60:1-6

Världen idag

De grekiska kyrkorna på Arlas grekiska yoghurt saknar kors. Foto: Arla

Kors saknas på Arlas grekiska yoghurt

En illustration på Arlas grekiska yoghurt har väckt kritik i sociala medier. De grekiska kyrkor som avbildats saknar nämligen kors. Arla meddelar nu Världen idag att man kommer korrigera bilden.

Nyheter · Publicerad 16:30, 30 okt 2017

I september skrev Världen idag att matbutikskedjan Lidl hade redigerat bort kors från grekiska kyrkobyggnader på sina förpackningar. Nu har det uppdagats att ett annat företag ägnat sig åt liknande förvanskning.

Den här gången är det Arla som på sina grekisk yoghurt-förpackningar har en illustration av en by med grekiska kyrkor som saknar kors.

”Bojkotta Arla”, skriver en upprörd person på Facebook.

”De vill inte kränka andra religiösa grupper. Men kränker ändå kristendomen”, skriver en annan.

”För mig handlar det främst om verklighetsförfalskning. Om man har bilder av en kyrka med kors på taket, då ska bilden visa den kyrkan med kors på taket”, skriver en tredje.

Världen idag tar kontakt med Arla för att höra om bakgrunden till varför kyrkorna saknar kors.

– Det här är en illustration, säger Arlas presschef Erik Bratthall till Världen idag och påpekar att man inte retuscherar en illustration, till skillnad från ett foto.

Han ber därefter om att få återkomma om varför man valt en illustration där kyrkorna saknar kors. I ett mejl skriver han senare:

”Vi har uppmärksammat att en illustration på Arla Kökets plasthink med grekisk yoghurt inte ger en rättvisande bild av det bysamhälle som avbildas. Kyrkan som är illustrerad saknar kors. Om någon har uppfattat detta på ett negativt sätt så ber vi verkligen om ursäkt – det har givetvis inte varit vår mening. På Arlas grekiska yoghurt förpackad i kartong så använder vi ett fotografi och där finns korset med. Även våra illustrationer ska så långt som möjligt vara korrekta och därför har vi inlett ett arbete för att se till att illustrationen korrigeras.”

Huruvida det var Arlas beslut eller illustratörens beslut att låta kyrkorna sakna kors har Världen idag i nuläget inte fått svar på. Inte heller vilket datum korrigerade förpackningar kan tänkas vara ute i butik.

Politiker vill utreda tredje juridiskt kön

Sverige. En majoritet av partierna i riksdagen är positiva till att utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, visar en rundringning som...

Turismen till Israel ökade med 25 procent förra året

Israel. Att semestra i Israel är mer populärt än någonsin och förra året tog landet emot mer än 3,6 miljoner turister. – Ett fantastiskt rekord – vi har...

Väckelseländer kan följa USA att erkänna Jerusalem

Israelkommentar Jerusalem. Kristna väljares inflytande på staters Israelpolitik 2017 var ett märkesår för staten Israel på fler än bara ett sätt. Året markerade flera viktiga jubiléer, såsom 120 år sedan den första...