I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Monument av Martin Luther i Eisleben. Foto: AVTG

Konferenser firar Luther

Den som inte har möjlighet att besöka de historiska platserna kan ändå ta del av jubileumsåret på olika sätt. Församlingen United i Malmö och Församlingsfakulteten i Göteborg är två sammanhang här hemma i Sverige som satsar lite extra under reformationsåret.

Nyheter · Publicerad 10:30, 31 okt 2017

I Malmö bjuder församlingen United in till konferensen United Open i slutet av april. Temat är ”reformera”.

I maj och juni arrangerar församlingen också en föreläsningsserie med temat ”Riff från reformationen”.

– Då kommer några av landets mest välrenommerade Luther-kännare att föreläsa över centrala reformatoriska teman och alla som vill är varmt välkomna, säger Magnus Persson, pastor i församlingen United i Malmö.

I Göteborg lyfter den teologiska skolan Församlingsfakulteten fram reformationsjubileet på olika sätt under hela året. Finalen blir en internationell bibelkonferens 10-11 november 2017. En konferens vars tema ”Rättfärdig och syndare – samtidigt” ska nå hjärtpunkten i den reformatoriska teologin.

– Vi hoppas att både gamla och nya gäster hittar till vårt nya och vackra hus i centrala Göteborg, som vi önskar ska vara en mötesplats för reformatorisk teologi framöver och till nytta för hela kristenheten. Vi hoppas också att konferenstemat, det spänningsfyllda att en människa kan vara rättfärdig och syndare samtidigt, blir bibliskt belyst och också pekar på att det reformatoriska arvet är en omistlig del av den kristna tron, för alla människor och för alla tider, säger fakultetens kaplan Jakob Appell.

I början av augusti bjuder Församlingsfakulteten in till en tre dagar lång sommarbibelskola.

– Den är tänkt att vara folklig och avgiftsfri för att passa de flesta. Undervisningen slutar klockan tre på eftermiddagarna vilket ger tillresande möjlighet att också njuta av sommarstaden Göteborg. Dagarna erbjuder fördjupning av de klassiska begreppen från reformationstiden: Skriften allena, Tron allena, Nåden allena, och Kristus allena, säger kaplan Jakob Appell.

Tron är aldrig starkare och härligare än när sorgen och anfäktelsen är som störst.

Rumänien ska flytta ambassad till Jerusalem

Israel. Som första europeiska land tänker Rumänien flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem. Det beskedet gav ledaren för landets regeringsparti i...

Undfallande Stefan Löfven inför indisk religionsförföljelse

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Indiens premiärminister Narendra Modi har besökt Sverige. Det är inget ovanligt att svenske statsministern möter ledaren för världens största...