Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

KD utmanar: "Hur stöttar ni Iraks kristna?"

"Vad gör ministern och regeringen, utöver den militära utbildningsinsatsen i Irak, för att bevara den kristna närvaron i landet och få de styrande att arbeta för enighet och inkludering samt för att våldet ska upphöra?" Den frågan vill riksdagsledamot Sofia Damm (KD) att utrikesminister Margot Wallström (S) ska svara på.

Nyheter · Publicerad 11:50, 3 nov 2017

I sin fråga, som ska besvaras senast den 8 november, hänvisar Sofia Damm just till den kristna staden Teleskuf, vars invånare nyligen flydde undan strider mellan på ena sidan den irakiska armén och de shiitiska grupperna, och på andra sidan kurdiska peshmerga.

– Någonstans måste man nu tala om dem som kommer i skottlinjen mellan kurderna i Erbil och centralregeringen i Bagdad, och som nu drivits på flykt för andra gången, säger Sofia Damm.

– Det finns en risk för att de kristna ska bli helt utraderade från regionen, och i det läget önskar jag att regeringen är tydligare i sin dialog med kurder och Bagdad, så att utvecklingen stoppas.

Sofia Damm anser att den rödgröna regeringen i Sverige inte har sagt tydligt hur man ämnar stötta återbefolkningen av Nineveslätten, inte minst militärt, och att Sverige dessutom borde överväga att låta mer hjälp gå genom kyrkor och frivilligorganisationer.

– Vi kristdemokrater tycker att man bör vara mer flexibel i det stöd som riktas till området, och att man borde våga pröva andra vägar, genom religiösa ledare till exempel. USA ger nu signaler om att man vill ställa om en del bistånd på det sättet, och det är positivt.

Sverige har en militär styrka på cirka 70 personer i Irak, och regeringen föreslog nyligen att dess mandat förlängs till den 31 december 2018. Styrkan deltar i den internationella koalitionens utbildning av irakiska och kurdiska styrkor i kampen mot IS, men ska framöver också kunna bidra med skydd och bevakning av koalitionens baser.

Styrkans fortsatta närvaro har ifrågasatts mot bakgrund av den nya konflikten mellan kurderna och den irakiska centralregeringen.

"Insatsen beräknas kosta 152 miljoner kronor nästa år och pengarna borde kunna användas på ett bättre sätt. Till exempel genom hjälp till de elva miljoner civila irakier som behöver humanitärt stöd för att överleva. Det rimmar dessutom bättre med en feministisk utrikespolitik," skriver exempelvis Peter Franke (S) i en ledare i Örnsköldsviks Allehanda.

Ärvd tro kontra vald tro

Ledare Församlingens utmaning Skillnaden mellan ärvd tro och vald tro är något vi behöver tala mer om. Människan är, om uttrycket tillåts, ett flockdjur. Vi behöver gemenskapen...