I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Kämpar mot bojkott och israelisk byråkrati

När Sodastream såg sig tvunget att flytta från Västbanken till Negev miste över 500 palestinska arbetare sina jobb. Ali Jafar är en av ytterligare 74 som kan få sparken på grund av israelisk byråkrati.

Nyheter · Publicerad 07:57, 26 feb 2016

– Här gör vi fred, och lite kolsyrad dricka, säger vd Daniel Birnbaum när vi möter honom i en av de stora produktionshallarna i Sodastreams nya fabrik vid beduinstaden Hadar.
Fabriken i Negev ersätter flera tidigare fabriker, bland annat den tidigare huvudfabriken i Mishor Adumim på Västbanken. Den fabriken, som låg strax utanför Jerusalem, blev med tiden ett växande problem för Sodastream. Då den var byggd på ”ockuperad mark” sattes en massiv bojkottaktion i gång i Europa och USA.

– Under flera år använde jag det mesta av min arbetstid till att strida mot den internationella bojkottrörelsen. Jag reste från land till land för att möta politiker, debattörer och journalister, förklarar direktör Birnbaum.

Birnbaum har både vunnit och förlorat. Sodastream har blivit världsledare inom branschen, men de senaste åren har omsättningen sjunkit, delvis på grund av bojkottaktionerna. Förra året valde företaget att samla produktionen på en plats, och valet föll på en stad inom det erkända Israels territorier.

Efter flytten har de internationella påtryckningarna avtagit, men Birnbaum för nu en ny kamp – den här gången mot israeliska myndigheter.

– Den förra huvudfabriken var en fredlig oas där 600 av arbetarna kom från Västbanken. De hade samma löner och pensionsvillkor som de israeliska arbetarna och försörjde totalt 6 000 palestinier. De var en del av ”Sodastream-familjen” och vi ville behålla dem, förklarar han.

Därför bad direktören de israeliska myndigheterna om 600 arbetsvisum, men fick veta att det var allt för många.

– Vi föreslog då 350, men också det avvisades. Till slut enades vi om 120, men efter en tid fick vi veta att bara anställda som var gifta och hade barn kunde bli godkända. Det slutliga talet blev 74, men de får bara arbeta den här månaden ut.

Fembarnspappan Ali Jafar (39) är en av de 74 palestina-araberna som snart kan bli arbetslös.

– Den internationella bojkotten av Israel är ett stort misstag. De flesta av mina arbetskamrater förlorade jobbet när fabriken flyttades, men jag hade turen att få följa med. Med en restid på tre timmar tur och retur blir det långa dagar, men jag klagar inte. Jag har bra lön, och gemenskapen mellan de anställda är fantastisk, säger han.

Jafar leder arbetet vid ett av fabrikens löpande band och har 50 personer under sig, både judar och araber. I sympati med fembarnspappan har anställda på flera platser i fabrikslokalen hängt upp plakat med texten ”Jag är Ali Jafar”.

– Jag hoppas att israeliska myndigheter ändrar sitt beslut, annars vet jag inte vad jag ska göra. Det är mycket svårt att hitta ett jobb i de palestinska områdena, säger han.

Daniel Birnbaum har förklarat för tjänstemän och politiker på olika departement att det skulle ha ett stort pr-värde att visa att Israel bryr sig om palestinska arbetare. Nästan samtliga har hållit med honom, men de har också fråntagit sig själva allt ansvar. Han har skickats från det ena departementet till det andra.

– Chefen för finansdepartementet sade att pr-verksamhet inte hade något med hans departement att göra. Försvarsdepartementets ledning sade att de stöttar oss, men att immigration var finansdepartementets bord. Israel är i strid mot sig själv, det finns ingen koordinering mellan departementen och de anställda verkar paralyserade, säger Birnbaum.

Sodastreams chef säger att han ska intensifiera kampen för sina anställda och hotar med någon vecka kvar av månaden att stänga fabriken i Negev vid månadsskiftet om de inte får sina arbetsvisum förnyade.

– Jag ger inte upp om de här människorna. De har jobbat tillsammans med oss i åratal och har blivit våra vänner. Om de inte får bli kvar, vill jag inte heller stanna. Då kan jag lika gärna stänga fabriken, säger Birnbaum.

Det är paradoxalt att Israel nekar de få arbetarna på Sodastream visum, samtidigt som 100 000 palestinier arbetar i Israel varje dag, menar Birnbaum. Nyligen beviljade myndigheterna också 20 000 nya arbetsvisum till gästarbetare från Asien. 

Under hela samtalet har Birnbaum framstått lika bubblande som produkten han säljer, men när samtalet kommer in på fortsatta angrepp från bojkottrörelsen blir han tydligt arg. Det sprids rykten internationellt om att Sodastream stulit både land och vattenresurser från de lokala beduinerna.

– Vi hade ett hopp om att bojkottrörelsen skulle sluta förfölja oss, men inte då. Nu hävdas det att vi stjäl resurser från beduinerna. Men det här har aldrig varit omdiskuterad mark och vi ombads av kommunens ordförande i Hadara att komma hit för att skapa arbetstillfällen för beduinerna, säger han.

– Demonstranterna i väst har ingen omsorg om varken beduiner eller palestinier. Det är inte en kamp mot ockupation, utan ren antisemitism, hävdar Birnbaum. 

När fabriken på Västbanken öppnades valde Birnbaum ett motto från Jesaja bok i Bibeln: ”De ska smida om svärden till plogbillar.” Han har hela tiden sett på verksamheten som ett fredsprojekt där olika grupper i befolkningen kan lära känna varandra. Det har fortsatt i Negev där det bland de 1 200 anställda finns 400 lokala beduiner, 300 immigranter från det tidigare Sovjetunionen, 100 etiopiska judar och än så länge 74 palestina-araber.

Sodastream

Produktionen av Sodastreams kolsyremaskiner startade i London redan 1903. Kunderna kom från överklassen, däribland kungafamiljen.
 
På 1960- och 1970-talet blev kolsyremaskiner populära i många länder. Särskilt i Sverige gjorde de stor succé och än i dag använder var femte svensk familj produkter från Sodastream.
 
2006 fick firman israeliska ägare och Daniel Birnbaum, som tidigare var chef för Nike i Israel, anställdes som VD. Sedan dess har firman expanderat från 13 till 45 länder.
 
I fjol samlades produktionen i en ny fabrik i Negev och fabriken på Västbanken lades ned, delvis på grund av påtryckningar från den internationella bojkottrörelsen.
 

Dyrt när folktandvården bjöd på yoga och alkohol

Sörmland. Yoga, ”klangmeditation” och alkohol har stått på notan när Folktandvården i Sörmland haft personaldag på spa-anläggningen Yasuragi. Totalt har...

Ebba Busch Thor försvarar kärnfamiljen

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor sa nyligen till tidningen QX att ett gaypar kan vara precis lika goda föräldrar som hon och hennes...

Vi behöver utrusta oss med ett visst mått av ödmjukhet.

Gästkrönika Eva Skog På dörrkarmen i mitt arbetsrum har jag ritat streck med blyerts. Horisontella små streck som gör tiden synlig, visar hur mina barn växer, utvecklas,...