Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Kamp mot aids ny utmaning för IT-miljardären

Nyheter · Publicerad 16:50, 4 dec 2007
Efter många och framgångsrika år som entreprenör i IT-branschen tänkte Dan Olofsson och hans hustru Christin att de kunde unna sig att ta det lite lugnare, någonstans så likt paradiset som man kan komma. De valde provinsen KwaZulu/Natal i Sydafrika och fann sig plötsligt mer engagerade än någonsin. Dan Olofsson är en gigant i IT-världen. Han har på tjugo år byggt upp IT-företagen Sigma, Epsilon och Teleca med totalt ca 6 000 medarbetare i 16 länder. För sex år sedan köpte han och hustrun Christin ett stycke mark, underskönt beläget i provinsen KwaZulu/Natal. Där byggde de en lodge med all tänkbar bekvämlighet, de anställde två personer för att sköta anläggningen. Nu skulle de njuta av tillvaron och ta dagen som den kom. Det blev lite annorlunda än de tänkt.
När de två anställda plötsligt dött i farsoten aids gav sig Dan och Christin själva ut för att se verkligheten i hyddor och byar.
- Man inser att man inte kan åstadkomma en förändring men att man åtminstone kan göra något, säger Dan Olofsson och ger samtidigt en snabb programbeskrivning av sitt sätt att tänka och handla: vi är inga akademiker, det är bara handling som räknas, det viktiga är att bestämma sig.

Paret Olofsson bestämde sig för att bekämpa aidsspridningen och göra det genom en storsatsning på de unga. Tillsammans med ledarskapstränare togs ett treårigt skolkoncept fram, som ska fånga de unga, bygga upp deras självförtroende och deras framtidstro, hjälpa dem att undvika den överallt närvarande aidsepidemin.En synbar effekt är att antalet unga utslagna har minskat liksom antalet tonårsgraviditeter.
Star School heter konceptet, som kördes som pilotprojekt 2003. Två år senare hade man fått en fantastisk respons. 40 skolor har nu integrerat konceptet i sin undervisning och Dan Olofsson arbetar, som ordförande i stiftelsen, intensivt för att vidga satsningen. Nästa steg är en satsning i grannlandet Namibia.

Löfven redo kompromissa för en ny regering

Politik Socialdemokraternas Stefan Löfven är redo att försöka bilda en ny regering. Han öppnar upp för kompromisser med borgerliga partier.

Hans ovilja att viga homopar har resulterat i hård debatt

Göteborg. Den nya kyrkoherden i Mölndals pastorat, Carl Sjögren, debatteras just nu på sociala medier. Orsaken är en intervju i Mölndals-Posten, där han uppger...

Varför tiger medierna om Elidas Israelresa?

Ledare Journalistik om Israel Medieuppbådet var stort när Elida anlände till Israel i förra veckan. Från israeliska medier vill säga. Stora tv-kanaler och tidningar var på plats...

Viger inte homopar – har stort stöd i Stockholmsförsamling

Vigsel. Ytterligare en nytillträdd kyrkoherde har kritiserats för att han inte vill viga homosexuella par, Petter Sundelius i Stockholmsförsamlingen S:t...