Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Julspel på torget på näringslivets begäran

På direkt förfrågan från det lokala näringslivet, uppförde kyrkorna i Uddevalla på söndagen ett julspel på stadens torg. – Det kändes som en stor förmån, säger Janne Sääf, pastor i församlingen Fristaden, och en av de ansvariga för spelet.

Nyheter · Publicerad 16:57, 18 dec 2017

Det passionsspel som Uddevallas kyrkor brukar uppföra på torget vid påsk, har rönt stor uppskattning i staden. I år tyckte Uddevallas lokala näringsliv att det var dags att släppa fram kyrkorna även i advent.

– Affärer, fastighetsägare och andra intressenter i centrum kom och frågade oss om vi inte kunde göra något om julens budskap på torget. Vi behöver aktivera centrum, menade de, berättar Janne Sääf.

Förfrågan från näringslivet kom sent och många kyrkor var redan fullt upptagna med olika konserter och evenemang i advent. Det var därför svårt att få fram volontärer, förklarar Janne Sääf. Till den 50 personer starka kören fick man istället anlita personer som sjunger i andra körer än kyrkornas.

Janne Sääf är mycket nöjd med resultatet. Söndagen började som en mysig aktivitetsdag där barn kunde få rida på en åsna, klappa får och se kamelen gå upp och ner på gågatan, berättar han.

Därefter väntade två föreställningar med levande julkrubba. Gamla psalmer framfördes i modern tongångar.

– Vi använde bara bibeltexter som lästes och agerades ut, berättar Janne Sääf.

En av de tre vise männen rappade en låt som artisten Dogge Doggelito har gjort. Herdarna å sin sida var personer som ägnar sig åt sporten parcour.

– Det var väldigt glada herdar som hjulade och gjorde volter, säger Janne Sääf som gissar att de båda föreställningarna bevittnades av mer än 1 000 personer totalt.

– I slutet gick kören ut i publiken och sjöng Stilla Natt, säger han och berättar att just den delen gjorde starkt intryck på människor.

Han berättar bland annat hur en man i 60-årsåldern utbrast: "Det kändes som om jag var i himlen".

– Lokaltidningen skrev att det var en succé och att detta nu redan har blivit tradition.

Turnéstart för Busch Thor och Karlsson

Politik. Kan Bert Karlsson ge KD draghjälp över riksdagsspärren? Ebba Busch Thor är optimistisk över samarbetet som nu drar i gång. – Jag hoppas att vi kan...

Kristen tro främjar kritiskt tänkande

Ledare Tro och vetande ”Skolan ska vara en plats för kunskap och kritiskt tänkande, inte religiös påverkan. En elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning och...