Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

1996 års julkalender ”Mysteriet på Greveholm” får i år en uppföljare. Foto: SVT

Julkalender med andar och spöken väcker frågor

I morgon startar en TV-höjdpunkt för många små: SVT:s julkalender. Men innehållet i årets program, Mysteriet på Greveholm, ett slott där det bor andar som den inflyttade familjen får kontakt med, skapar också frågetecken hos föräldrar.- Det viktigaste är att få igång en dialog med barnen som inte är dömande, tycker beteendevetaren Torbjörn Freij.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 nov 2012

Det är 1996 års julkalender Mysteriet på Greveholm som nu får en uppföljare med undertiteln "Grevens återkomst". I ett pressmeddelande från SVT presenteras den nya familj som flyttar in i slottet, som bebos av spöken. Dottern sägs gilla "den mörka sidan", närmare bestämt vampyrer och spöken, medan sonen i familjen "är mörkrädd och avskyr blotta tanken på spöken."
"Anden i glaset" blir ett av sätten att upptäcka och komma i kontakt med andarna på slottet. "Men det ingen av dem vet är att familjens närvaro kommer att påverka krafter ingen av dem känner till, krafter som går långt tillbaka i historien", skriver SVT i pressmeddelandet.

En som reagerar på temat för årets julkalender är fembarnsmamman Anette Hellekant-Långs.
– Jag tror att det här kan uppmuntra barn att göra olika saker där det finns en dimension och ett innehåll som de inte förstår, säger hon.
Som kristen tror hon på en andlig verklighet som också kan vara mörk och påverka människor destruktivt. Därför är hon besviken över att ett sådant här innehåll presenteras oproblematiskt för barn.
– Om man tror att det finns en ond andlighet så förstår man att det här inte är något att leka med, säger hon.

Torbjörn Freij är beteendevetare och föreläser i kyrkor om ockultism och nyandlighet. Han är tveksam till om det går att helt skydda sina barn från den här typen av intryck och betonar därför en god dialog.
– Den kan inte bygga på att man är alarmerande utan att man sakligt kan förklara varför man är tveksam till innehållet. Idén att isolera sig och inte ha kontakt med den omgivande kulturen är inte realistisk.

Samtidigt ser också han inslagen av ockultism som problematiska.
– Det är inte religiöst neutralt. Kontakt med andar och ockultism är ett jätteproblem i dag och vi tror att det finns en andevärld som inte är god och som är ute efter att förföra människor. Det är en pedagogisk fråga att möta detta på ett bra sätt.

Anette Hellekant-Långs önskar att fler kristna gav sig i kast med att skriva manus till den här typen av program.
– Jag tycker man kan protestera på ett konstruktivt sätt.  Jag önskar program som kan bygga upp och göra barnen glada. Det finns redan så mycket rädsla, säger hon.

Samuel Teglund

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Budskapet ”Skydda dem” vinner gehör

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. I morgon, fredag, går medborgarna i Republiken Irland (Eire på det ursprungliga irländska språket gaeliska) till folkomröstning om det...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...