För Herren Gud gör ingenting utan att uppenbara sin hemlighet för sina tjänare profeterna.
Amos 3:7

Världen idag

En blomkrans med färgerna från Lazios fotbollsklubb ligger på marken efter att den har rivits bort från Roms synagoga. Detta efter att Lazios president besökt synagogan och lovat ta itu med antisemitism sedan vissa fans vanärat förintelseoffret Anne Frank. Foto: Stringer / AP / TT

Judehat vid mästerskap i Arabemiraten

Vid judotävlingar i Förenade Arabemiraten nyligen vägrade arrangören hissa Israels flagga och tillät inte att nationalsången spelades vid medaljceremonierna. Samtidigt rasar en antisemitisk skandal i Italien sedan fotbollssupportrar vid upprepade tillfällen vanärat förintelseoffret Anne Frank.

Nyheter · Publicerad 12:10, 1 nov 2017

Israel har genomfört framgångsrika tävlingar i judo i Förenade Arabemiraten och tagit flera medaljer. Den israeliske judoutövaren Tal Flicker vann guld. Men arrangören vägrade hissa Israels flagga, i stället hissades en flagga föreställande judoförbundets logotyp. Man vägrade dessutom spela nationalsången ”Hatikvah” vid medaljceremonin.

Också vid övriga medaljutdelningar när israeliska idrottare medverkade, vägrade arrangören konsekvent att hissa Israels flagga. Och hela israeliska delegationen förvägrades att använda israeliska symboler på kläder och annat. Man presenterades inte ens som israeler utan som tävlande för det internationella judoförbundet.

Behandlingen gällde enbart utövare från Israel och inget annat land. Tal Flicker sjöng ändå nationalsången, ensam, på podiet.

"Israel är mitt land, och jag är stolt över att vara israel”, sade han till Channel 2 efter tävlingen.

”Jag sjöng ´Hatikvah´ från mitt hjärta”.

Det finns gott om liknande exempel på antisemitism riktat mot israeliska idrottsutövare. Vid OS i Rio de Janeiro 2016 utsattes flera israeliska tävlande för kränkande behandling. Bland annat vägrade en grupp atleter från Libanon att släppa in israelerna på deras gemensamma buss.

På idrottsläktare förekommer återkommande sånger och slagord med antisemitiskt budskap. På läktarna i Serie A i fotboll i Italien har vid flera tillfällen den senaste tiden Anne Frank, känt offer för Förintelsen, hånats.

Supportrar till Lazio klistrade upp stickers runt Stadio Olimpico i Rom med nedsättande kommentarer om Frank.

Ruth Dureghello, en av de judiska ledarna i staden, svarade på tilltaget med orden: ”Det här är inte fotboll, det här är inte sport. Sparka ut antisemitismen från arenorna”.

Den italienska presidenten Sergio Mattarella rapporteras ha kallat händelsen "alarmerande för vårt land”. Och Lazios spelare svarade med att bära en hedrande bild av Anne Frank på sina uppvärmningskläder inför matchen mot Bologna.

Klubben tog också från officiellt håll kraftfullt avstånd från antisemitism och flera andra åtgärder vidtogs av det italienska fotbollsförbundet för att svara upp mot judehat och andra former av rasism.

Det hindrade dock inte vissa extrema Laziosupportrar att fortsätta sprida hat. Bland annat ropades det citat ur en känd fascistsång i samband med att spelarna hedrade Anne Frank, och vissa gjorde nazihälsningar, enligt Gazzetta dello sport.

L: Utvisning för hedersrelaterad brottslighet

Hedersförtryck. Liberalerna vill att svensk lag ses över när det gäller hedersrelaterade brott. Hedersförtyck är den värsta formen av förtryck, säger partiledaren...

Det behövs en nystart

Ledare Tragedin växer. Bill Hybels har varit en av de viktigaste kristna ledarna i USA i modern tid. Som grundare och pastor för församlingen Willow Creek har han företrätt...

Ät långsammare – gå ner i vikt

Fetmaforskning. Personer som stressar i sig maten skulle kunna gå ner i vikt om de tuggar långsammare och tar en paus mellan tuggorna, visar ny forskning.