HERRE, var mig nådig och rädda mig, HERRE, skynda till min hjälp!
Psaltaren 40:14

Världen idag

Judar redo fira högtid i ett oroligt Göteborg

I skuggan av lördagens nazistdemonstration och befarade oroligheter i Göteborg, möts den judiska församlingen för att fira Jom Kippur i stans synagoga. – Min högsta önskan är att vi ska få hålla högtiden som vi brukat göra, säger församlingens verksamhetschef Laila Takolander till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 14:19, 29 sep 2017

Nyligen firade judarna sitt nyår med högtiden Rosh Hashana. Efter tio så kallade omvändelsedagar, med syfte att människan ska fundera över hur hon lever sitt liv i enlighet med Toran, är det dags för Jom Kippur, försoningshögtiden.

I år infaller denna stora högtid på lördag, samma dag som nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fått tillstånd att marschera genom staden för att protestera mot Sveriges invandringspolitik.

Till en början gick marschrutten bara några kvarter från synagogan, vilket ledde till oro för att judar skulle känna sig hotade av demonstranterna i NMD, som bland annat betecknar Förintelsen som en "propagandalögn".

Nu har den anvisade vägen kortats, och förlagts längre från stadens centrum och också synagogan. Men för församlingen, som fått tillbringa de senaste veckorna både med att resonera med polisen och svara på frågor från medierna, församlingsmedlemmar och andra, har uppmärksamheten nästan blivit för mycket.

– Att bli konfronterad med sådana här världsliga saker inför vår största helg, det är lite jobbigt, liksom att bära ansvar för de människor som ska komma och besöka synagogan och se till att de är trygga och har det bra, säger Laila Takolander.

– Jom Kippur är helgen då vi ska rena våra själar, meditera över vårt förhållande till Gud och andra människor, se hur vi kan försona oss och följa Guds ord bättre. Alla våra individuella förberedelser har körts över av dessa väldigt världsliga ämnen till följd av NMR:s marsch.

Församlingens religiösa och administrativa ledning har nu valt att bara släppa in behöriga i synagogan på Jom Kippur. Och man har sagt ifrån till dem som velat komma och ställa sig i en "skyddsring" eller liknande kring byggnaden, både av hänsyn till helgfirandet och säkerheten.

– Men jag vill betona hur fantastiskt tacksamma vi är för allt stöd från utomstående. Helt främmande människor ringer, mejlar och skickar kort, och vi är bara ledsna över att vi just nu inte hinner svara alla, säger Laila Takolander.

I grund och botten upplever hon att Sverige och Göteborg är säkra platser för judar.

– Som judar känner vi oss relativt trygga här, även om det finns vissa hotbilder som vi måste fundera över.

Laila Takolander har ändå gott hopp om att många judar ska komma till synagogan på lördag, för att tillbringa dagen med den samvaro, bön och fasta som traditionen bjuder.

– Min högsta önskan är att vi ska få hålla högtiden som vi brukat göra, så att de som kommer kan koncentrera sig på sin religion. För Göteborgs del önskar jag att vi göteborgare kan visa nazisterna att de inte behövs här, och att det inte ska bli provokationer och problem.

Min högsta önskan är att vi ska få hålla högtiden som vi brukat göra, så att de som kommer kan koncentrera sig på sin religion.

Anti-traffickingarbete belönas med pris

Pris. De har räddat 45 000 människor från slaveri och andra former av våld och hjälpt lokala myndigheter att gripa mer än 3 500 misstänkta förövare och...

Israelexpert: "Det är Sverige som är off-side"

Bistånd. Den Sida-ägda tidningen OmVärldens artiklar om den israeliska biståndsgranskaren NGO Monitor är "ett direkt beställningsarbete från Sida". Det menar...

Skamlig udd mot Israel från hovrätten

Ledare Antisemitiskt hatbrott Att Israel görs till syndabock för mer eller mindre långsökta anklagelser är något vi har vant oss vid. Men förra veckans domslut från Hovrätten för...

Biståndsartiklar hårt vinklade mot Israel

Bistånd. Kritiken mot svenskt bistånd till palestinska områden skärskådas i en rad artiklar av Sidas tidning OmVärlden. Tidningen går särskilt hårt åt...