Nyheter

Judar firar ljusets högtid

Chanukka kallas också tempelinvigningsfesten och firas till minne av templets rening efter att judiska mackabéerna segrat över sina seleukidiska förtryckare, på 200-talet f Kr. Under högtidens åtta dagar tänds ett nytt ljus för varje dag i en särskild ljusstake. Foto: Oded Balilty, TT
"Vår strid består i att låta ljuset brinna i det andliga mörkret omkring oss. Särskilt efter Förintelsen är det viktigt att bevara det judiska", säger Folke Holtz. Foto: Börje Norlén
På fundamentet till ljusstaken i Stockholm syns stiliserade G:n, vilka är en hyllning till Gustav III, som var förste kung att låta judarna bosätta sig i Sverige.

Ungefär samtidigt med julen firar judarna chanukka, en festlig ljushögtid med mat, dans, lekar och gåvor. I Stockholms synagoga laddar man för denna rabbinska högtid, som påminner oss om vår relation till Herren.

Publicerad Uppdaterad

Folke Holtz är van vid att guida besöksgrupper i den judiska synagogan i Stockholm. Med kort varsel erbjuder han generöst Världen idag en privat visning i den judiska helgedomen. Vi har kommit överens om att fokusera på den judiska högtiden chanukka, som i år infaller samtidigt vårt julfirande. Folke Holtz står vid chanukka-ljusstaken på plattformen i synagogan och ger en faktaspäckad historielektion.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS