Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Journalisten Ulf Nilson död

Utrikeskorrespondenten och krönikören Ulf Nilson har avlidit, 84 år gammal. Ulf Nilsson reste världen över och arbetade för Expressen i 52 år. Under flera år skrev han också utrikeskrönikor i Världen idag.

Nyheter · Publicerad 12:19, 12 mar 2018

"Ulf Nilson kommer att bli ihågkommen för sin tid som "världsreporter" och krönikör för Expressen, men han skrev också böcker och jobbade på Aftonbladet och en rad lokaltidningar. Det första stora utlandsreportaget gjorde han redan för tidskriften Se! under Ungern-revolten 1956, så det här handlar om tidningshistoria." skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i en kommentar till TT.

Ulf Nilson beskrivs som en reporter som alltid var på plats, och som var oerhört produktiv och arbetsvillig. Han skrev om allt — från Jordens alla hörn, och träffade flera viktiga personer som den amerikanske presidentkandidaten Robert Kennedy och moder Teresa i Indien.

"Ulf var på plats på sin tids stora storys. Vietnamkriget eller Muhammad Alis boxningsfajter — Expressen var där med och nästan alltid med Ulf. Han vågade också vara kontroversiell, en egenskap som jag hoppas att yngre kollegor vågar lära av", säger Thomas Mattsson.

Dottern Pina Nilson säger till Expressen att fadern dog lugnt efter en längre tids sjukdom.

- Pappa var klar in i det sista. Han hade kvar sin humor hela tiden. Han charmade personalen och skämtade med dem. Han kämpade för att hänga med. Han tittade på tv och vi hade med Expressen till honom varje dag. Han brukade kritisera rubrikerna, säger hon.

Ulf Nilson skrev också ett flertal böcker. 1995, efter att han tvingats sluta som krönikor på tidningen sedan Christina Jutterströms tillträtt som chefredaktör, skrev han den uppmärksammade boken "Expressens nedgång och förfall". Han ansåg att han blivit utrensad på grund av sina politiska åsikters skull, men fick några år senare återkomma till spalterna.

Kinas kristna ledare möter ökat våld med historisk deklaration

Förföljelse. I en frimodig proklamation har 279 kristna ledare i Kina gått ut och markerat emot de tilltagande övergreppen på kristna och kristen tro i landet....

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...