De som bor vid jordens ändar
 häpnar för dina tecken,
 öster och väster 
 fyller du med jubel.
Ps. 65:9

Världen idag

Jonas Sjöstedt: ”Alltför högt aborttal i Sverige”

Oro, otrygghet och osäkerhet stod i fokus under årets första partiledardebatt i riksdagen på onsdagen. Men Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt, lyfte även fram att han anser att vi har alltför många aborter i Sverige. – Vi [i Vänsterpartiet] gör någonting åt sådana saker, sade han.

Nyheter · Publicerad 16:26, 11 jan 2017

Abortfrågan är kanske inte vad som brukar förknippas med Vänsterpartiet. Men under årets första partiledardebatt i riksdagen klargjorde partiledaren Jonas Sjöstedt att han anser att Sveriges höga aborttal är ett problem.

– Vi [i Vänsterpartiet] ordnar avgiftsfria preventivmedel till ungdomar och unga vuxna fram till att man fyller 20 år. Ska man komma åt det alltför höga aborttalet i Sverige, då är det avgiftsfria preventivmedel och sexualupplysning som fungerar, och vi gör någonting åt sådana saker, sade han under sitt anförande.

I övrigt handlade hans tal främst om att han anser att ojämlikhet är Sveriges stora utmaning.

Generellt var det annars oro, osäkerhet och otrygghet som dominerade onsdagens debatt. 

– Jag tror att många kommer att minnas 2016 som ett orons år. Ett år då allt det positiva som sker i världen hamnade i skuggan av terror, krig och ett rejält klimathot, inledde Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Jag talar om oron hos dig som bor i ett område med brottslighet och kanske tvekar inför att gå ut på torget efter mörkrets inbrott, fortsatte han och sade att det är sådan oro han vill möta.

Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra, inledde sitt anförande med att lyfta fram terrorismens offer och tog bland annat upp lastbilsdådet i Jerusalem.

– Terroristerna är emot vårt sätt att leva, men vi ska försvara det vi tror på, sade hon och fortsatte:

– På bara några år har världen blivit en mycket farligare plats. Den som tror att flyktingkrisen över är naiv. Kriget i Syrien går snart in på sitt sjätte år.

Anna Kinberg Batra gav en känga åt regeringen och sade att det inte räcker med att presentera en lista över problemen, utan att det krävs handling nu. 

– Därför vill jag att Sverige redan i vårens ändringsbudget ger minst 500 miljoner extra till försvaret, sade hon.

Även Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, Liberalernas partiledare, Jan Björklund, och kristdemokratiske riksdagsledamoten Andreas Carlson – som debatterade eftersom partiledaren Ebba Busch Thor inte sitter i riksdagen – talade om otrygghet i samhället och att de anser att ökade försvarsanslag behövs snarast.

– Sveriges säkerhet måste stå främst, oavsett om det handlar om hot inifrån, hot från terror eller hot från främmande makt, sade Andreas Carlson.

Han talade därefter om vikten av att vardagsnära brott klaras upp och att människor måste få känna sig trygga. Han nämnde en äldre man som rånats tre gånger utanför sitt hem och en äldre kvinna som blivit nedslagen vid nyår.

– Sådant måste få konsekvenser för förövarna. Nu måste det vara stopp på nedprioriteringslinjen. Vi föreslår 2 600 nya polisanställda och bättre arbetsvillkor och löner till poliser i yttre tjänst, sade han.

Den som kanske målade upp den mörkaste bilden av vårt samhälle var Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson.

– Brotten fortsätter att öka, oron fortsätter att öka, vårdplatserna är för få och polisen är i kanske mer ansträngt skick än någonsin. Sverige har onekligen stora problem, sade han.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin pratade mycket om skolan och miljön, men kom även in på problem med segregation och kriminalitet.

– De unga killarnas kreativitet ska användas på en arbetsplats, inte på en brottsplats, menade han.

Hela debatten går att se på både riksdagens och SVT:s hemsida.

KD öppnar för att se över lagstiftning

Sena aborter. KD: "Vi kommer att vara grindvakter" Om inte läkarna ser till att det i praktiken finns en säkerhetsmarginal mellan sena aborter och den tidpunkt då det går att rädda för tidigt födda...

Militanta postmodernister gräver demokratins grav

Ledare Få epoker i Europa har präglats av en sådan bred uppslutning bakom begrepp som demokrati och alla människors lika värde som vår. Samtidigt är det...