HERRE, var mig nådig och rädda mig, HERRE, skynda till min hjälp!
Psaltaren 40:14

Världen idag

Johanna vill att alla barnfamiljer ska kunna ha mat i jul

Att gå från tanke till handling – det gjorde Eskilstuna- mamman Johanna Lindberg i dubbel bemärkelse förra året. Under namnet "Ge bort jul" handlade och förmedlade hon julmat för över tiotusen kronor till behövande barn- familjer.

Nyheter · Publicerad 16:00, 23 dec 2017

Johanna Lindberg hade egentligen haft tankar på att göra något för andra kring jul väldigt länge, men förra sommaren bestämde hon sig och började planera. Efter att ha vridit och vänt på olika alternativ verkade julmatshandling vara ett konkret, bra och beprövat sätt att hjälpa.

– Min målsättning var att hjälpa i alla fall en barnfamilj med julmat, berättar hon.

Kvittona från förra året visar att det blev mer än så. Det kom in omkring tiotusen kronor och julmat kördes ut till fjorton barnfamiljer i Eskilstuna.

De familjer som ansökte om mathjälp genom Ge bort jul hade arbetslöshet eller sjukskrivning med i bilden.

– Söker de hjälp så behöver de hjälp. Vi grottar inte ner oss i tankar om att situationen kan vara självförvållad. Barnen har en jobbig sits oavsett om det är någons fel eller inte, och sanningen är att alla kan ha det svårt ibland, säger Johanna.

Hon berättar att det till en början förra året var svårare att hitta personer som skulle ta emot än personer som var villiga att ge. Många uttrycker att de skäms över att behöva ta emot.

– Men vi mötte också tacksamhet. En ensamstående mamma sade att hon inte trodde att det fanns en sådan här medmänsklighet, säger Johanna.

Johanna Lindberg bor tillsammans med maken, Erik, och barnen Jona och Inez i Hälleberga utanför Eskilstuna. Johanna är utbildad lärare och arbetar som förskolechef. Erik är ungdoms- och musikpastor.

– Vi pluggade när vi fick barn och vet själva hur det är att ha det tajt i slutet på månaden, säger hon.

I sitt yrke har hon sett att många familjer kämpar.

– Det finns barn som kommer hungriga till skolan på morgonen, eller som kommer till fritids på loven bara för att få äta ett mål mat, berättar Johanna.

– Jag hoppas att vi ska kunna hjälpa alla familjer som söker i år. Tanken är att maten ska hålla julhelgen ut, och vi kan göra en bra julhandling för 700 kronor. Krävs det att vi går ner till 600 kronor bara för att kunna hjälpa alla sökande, så gör vi det.

Matkassarna innehåller basvaror och julmat, och den sökande har möjlighet att uppge om allergier förekommer och om det finns någon särskild julfavorit. Till exempel om barnen vill ha köttbullar. På så vis blir varje handling anpassad efter den aktuella familjen.

Då Johanna saknar körkort kommer Erik att köra ut julmaten även i år.

– Förra året fick vi också hjälp av andra och det kommer vi att behöva även i år. Det är fint att se hur alla engagerar sig på olika sätt. Någon delar om vårt arbete på Facebook, en annan erbjuder sig att köra ut mat eller att skänka barnböcker eller kläder, säger Johanna och riktar tacksamhet till sin hemförsamling, Equmeniaförsamlingen Elim i Eskilstuna.

– En person frågade mig om det var okej att bara ge en tjuga. Men vet du, det räcker till mer än en julmustsflaska. Ibland kanske vi tror att det vi ger är litet, men det är aldrig för smått. Inte i Guds ögon, säger Johanna.

Att tänka att Socialtjänsten, Stads­missionen eller den berömda ”någon annan” skulle hjälpa de barnfamiljer som har det svårt, finns inte som en tanke Johanna.

– Någon annan kan inte hjälpa alla. Själv är jag uppvuxen i en liten församling på landet, och i små sammanhang upptäcker man att alla behövs. Det kan se olika ut, men alla kan betyda något.

Är det en kristen plikt att hjälpa andra i juletid?

– Plikt är ett hårt ord. Men jag känner själv att jag måste. Det finns där som en längtan, och jag tror att vi genom våra handlingar kan visa på Jesus. Genom sättet att vara och agera kan vi sprida hans kärlek på ett praktiskt sätt.

– Men det gäller ju alltid, inte bara på julen.

Ibland kanske vi tror att det vi ger är litet, men det är aldrig för smått. Inte i Guds ögon.
Jag hoppas att vi ska kunna hjälpa alla familjer som söker i år.

Johanna tipsar

Vill du göra något liknande?

Var inte rädd att prova. Det är värre att inte göra och önska att man hade gjort än att faktiskt prova.

Börja smått. Kanske är en enda matkasse en rimlig start.

Involvera fler och ta draghjälp.

Vill du veta mer om Ge bort jul? www.facebook.com/gebortjul

Anti-traffickingarbete belönas med pris

Pris. De har räddat 45 000 människor från slaveri och andra former av våld och hjälpt lokala myndigheter att gripa mer än 3 500 misstänkta förövare och...

Israelexpert: "Det är Sverige som är off-side"

Bistånd. Den Sida-ägda tidningen OmVärldens artiklar om den israeliska biståndsgranskaren NGO Monitor är "ett direkt beställningsarbete från Sida". Det menar...

Skamlig udd mot Israel från hovrätten

Ledare Antisemitiskt hatbrott Att Israel görs till syndabock för mer eller mindre långsökta anklagelser är något vi har vant oss vid. Men förra veckans domslut från Hovrätten för...

Biståndsartiklar hårt vinklade mot Israel

Bistånd. Kritiken mot svenskt bistånd till palestinska områden skärskådas i en rad artiklar av Sidas tidning OmVärlden. Tidningen går särskilt hårt åt...