I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Fransmän i i 100 000-tal, enligt vissa uppgifter över en miljon, demonstrerade nyligen i Paris mot homosexuellas rätt till äktenskap och adoption. Foto: AP Photo/Michel Euler/Scanpix

Jättelik demonstration mot homoäktensap

Polisens svar blev brutalt när ett jättelikt demonstrationståg – mot legalisering av samkönade äktenskap och homosexuellas rätt att adoptera – nyligen drog fram i Paris. Med tårgas och batonger försökte ordningsmakten hålla massorna borta från Champs-Élysées.

Nyheter · Publicerad 08:14, 26 mar 2013

Uppgifter om hur många som deltog i protesterna mot den franska regeringens planer på att säga ja till homosexuellas rätt att både gifta sig och adoptera barn varierar. Enligt polisen handlade det om 300 000, medan arrangörerna uppskattar antalet till 1,2 miljoner och Life Site News på nätet uppger 1,4 miljoner. Icke desto mindre var det en ansenlig och brokigt sammansatt folkmassa bestående av bland annat konservativa aktivister, barn, pensionärer, präster som hade tagit sig till den franska huvudstaden – många långväga ifrån – i ett sista desperat försök att stoppa det lagförslag som sannolikt blir verklighet nu i april.

Frågan är dock om de kommer att lyckas: i förra månaden röstades förslaget igenom med stor majoritet i Nationalförsamlingen, som är parlamentets andra kammare, i februari och nu ska det upp i första kammaren – senaten. I båda kamrarna är president Hollandes socialistparti och dess allierade i majoritet. Och ett av François Hollandes vallöften när han i maj i fjol besegrade den konservative Nicloas Sarkzy i kampen om presidentposten, var just att samkönade par skulle få rätt att gifta sig.

Inledningsvis förlöpte demonstrationen lugnt, men när den närmadeig sin avslutning, försökte 100-talet ungdomar pressa sig bakom polisens barrikader på den berömda paradgatan Champs-Élysées. Polisens försök att, med verbal ammunition och tårgas tvinga dem tillbaka, ledde till att allt fler demonstranter tog sig dit och blockerade en av tillfartsvägarna till Elyséepalatset, presidentens officiella residens. Ordningsmakten sprayade då mer tårgas mot massorna, där också barn och äldre fanns.

Inga personskador har rapporterats i samband med upploppen och enligt polisen var det bara två som arresterades.

Trots att de massiva protesterna mot de homosexuellas rättigheter inte ser ut att krönas med framgång, har motståndarna till homoäktenskap inte gett upp.

– Detta var bara andra ronden och inte det sista slaget, sa en av dem till The Guardian på nätet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters stödde en majoritet – 63 procent – av väljarna samkönades rätt att gifta sig så sent som i januari. Men opinionsundersökningar visar nu att det stödet minskar och att en majoritet säger nej till att homosexuella får adoptera.

En liknande demonstration hölls i Paris i januari i år. Enligt arrangörerna samlade denna omkring 800 000 deltagare, medan polisens uppskattning stannade på 34 000.

Riksdagen röstade mot porrfilter i skolan

Elevskydd. Bara KD och Vänsterpartiet gav stöd åt Centerpartiets motion om att begränsa åtkomsten till pornografi för skolelever när riksdagen röstade i frågan...

Undfallande Stefan Löfven inför indisk religionsförföljelse

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Indiens premiärminister Narendra Modi har besökt Sverige. Det är inget ovanligt att svenske statsministern möter ledaren för världens största...