Nyheter

”Jag är rädd för den ökande antisemitismen inom socialdemokratin”

Krister Kronlid, S-märkt politiker från Västra Götaland, är rädd för antisemitismen i det egna partiet, framför allt inom SSU.

MALMÖ – Jag skäms över Ilmar Reepalus uttalanden eftersom han uppenbarligen inte själv har förstånd att göra det. Och jag är rädd för den ökande anti-semitismen i mitt parti.

Detta säger Krister Kronlid, socialdemokratisk politiker från Uddevalla, ersättare i riksdagen och med flera tunga uppdrag i Västra Götaland.
Tidigt på lördagsmorgonen satte han sig i bilen för att köra de många milen till Malmö och kippapromenaden.
– Det gör jag bara för att jag har varit enga­gerad mot antisemitism sedan barnsben. Och den situation som har urartat i Malmö skrämmer och fyller mig med vrede, säger han.
Han är tydlig med sin uppfattning om partikamraten, Malmös "starke man", Ilmar Reepalu:
– Även om han påstår att han inte är antisemit, är det han säger ren anti­semitism, och det finns något där som skrämmer mig, säger han.
Men Krister Kronlid räds också de starka antisemitiska strömningarna i det egna partiet.
– Framför allt i SSU. Många av ungdomarna kommer från Mellanöstern och bär antisemitismen med sig. Det är något som man från centralt håll givetvis kommer att förneka, men så är det, säger han.
Han är också aktiv i Social­demokratiska Israel­vänner, som bildades i fjol. Det är ett engagemang som har lett till renodlade hot, inte minst efter att han i fjol under en Israelresa träffade Gilad Shalits mamma,
­– Men jag har också fått många negativa kommentarer från människor som i sin fräckhet, naivitet och okunskap angriper mina judiska vänner och låter dem klä skott för Israels politik, säger han.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS