Den rättfärdiges läppar förstår vad som är välbehagligt, de ogudaktigas mun förvränger allt.
Ordspråksboken 10:32

Världen idag

Utrikesminister Margot Wallströms uttalande möter kritik från Israel. Foto: Henrik Montgomery/TT

Israel kallar upp svenska ambassadören

Israeliska UD har kallat upp Sveriges ambassadör med anledning av ett uttalande som utrikesminister Margot Wallström gjorde i lördags i SVT:s direktsändning om terrordåden i Paris.

Nyheter · Publicerad 18:01, 16 nov 2015

Utrikesministern var inbjuden till SVT:s nyhetsstudio för att kommentera terrordåden i Paris. En av de frågor som nyhetsankaret Claes Elfsberg ställde var: ”Hur orolig är du för radikalisering av unga människor i Sverige som strider för IS?”

Margot Wallström svarade att det finns anledning att oroas både i Sverige och runt om i världen. Hon fortsatte:

– För att det är så många som radikaliseras. Och här, återigen, kommer man tillbaka till situationer som den i Mellanöstern, där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss: vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld.

Uttalandet har väckt starka reaktioner i Israel. Israeliska UD:s talesman Emmanuel Nahshon säger till Times of Israel att den svenska utrikesministern tycks ”lida av total politisk blindhet”.

– Blindheten kan leda till tragedi, säger Nahshon till tidningen.

I ett uttalande till Jerusalem Post säger israeliska UD att ”de som ägnar sig åt hopplösa försök att koppla samman terrorattackerna från islamistiska extremister med svårigheterna mellan israeler och palestinier, vilseleder såväl sig själva som den allmänna opinionen i sitt land och i världssamfundet.”

Israeliska UD menar att den svenska utrikesministern är ”systematiskt partisk och ensidig mot Israel” och att det aktuella uttalandet var ”chockerande fientligt”.

Sveriges ambassadör till Israel kallades på måndagen skyndsamt upp till landets utrikesdepartement för ett möte med departementets generaldirektör, rapporterar Jerusalem Post.

Svenska utrikesdepartementet kom på måndagen med ett klargörande, där man förnekar att Margot Wallström på något sätt kopplat ihop konflikten i Mellanöstern med terrordåden i Paris. Jerusalem Post citerar svenska UD:s uttalande på engelska:

– I intervjun som refereras finns ingen implikation eller referens som implicerade att den israelisk-palestinska konflikten har någon relevans för de tragiska händelserna i Paris. Vi fördömer alla terrorhandlingar. Vi måste nu som demokratier enas om att kämpa för våra gemensamma värderingar i dessa utmanande tider.

Världen idag har sökt svenska UD, men inte fått någon kommentar.

– Vi uppfattar det som ett olyckligt missförstånd där Wallström pratade om radikalisering, säger utrikesministerns pressekreterare Pezhman Fivrin till TT.

I oktober förra året kallades Sveriges ambassadör upp av israeliska UD för en formell protest mot att Sverige erkänt Palestina som stat. Den gången kallades även Israels ambassadör till Sverige hem till Israel under en månad, innan han återvände till Sverige.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Växande SAM möts i Gullbranna

Alliansmissionen. Årskonferens i medvind Under helgen möts Svenska Alliansmissionen och ungdomsgrenen SAU på Gullbrannagården för årsmöte. Det står jubileum, gudstjänster och samtal om nya...

Jens Charliesson: Paulus planterade, Apollos vattnade, men resultatet var inte deras sak att tänka på.

Gästkrönika Musikalen Hamilton spelas konstant på mitt Spotifykonto. Den är otrolig, och jag tror att jag skulle kunna skriva en text om varje strof i...

Migrationsverket följer upp konvertitärenden

Migration. Efter SKR:s kritik Migrationsverket kommer att följa upp hur konvertitärenden utreds och bedöms. Beslutet att inleda en tematisk granskning fattades efter ny kritik mot...